Libya’daki savaşın taraflarından Ankara’nın Tobruk ve Trablus yönetimlerinin başbakanlarını gizlice ağırlandığı ileri sürüldü. Ülkedeki 8 parti, siyasi gerilimin aşılmasına karşı ortak hareket etme kararı aldı.

Kahire’den Ankara’ya Libya trafiği
Sıklıkla Ankara'da ağırlanan Başağa, Tobruk yönetimi saflarına katıldı. (Fotoğraf: AA)

POLİTİKA SERVİSİ

Türkiye’nin de çatışmaların bir tarafı olduğu Libya’da sahada da diplomaside de siyasi trafik hızlandı. Saray rejiminin Libya’da savaşan tarafların başbakanlarını gizlice Ankara’da ağırladığı iddia edildi. Buna göre Rusya, Mısır, Körfez Ülkeleri’nin desteklediği Tobruk’taki yönetimin başbakanı Fethi Başağa ile Ankara ve Katar’ın arkasında yer aldığı Trablus’taki yönetimin başbakanı Muhammed Dibeybe, AKP iktidarının davetiyle aynı gün Türkiye’ye geldi, ancak bir uzlaşı sağlanamadı.


Mısır’ın başkenti Kahire’ye giden Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid el Mişri’nin de Ankara’ya gelecekleri öne sürülen iddialar arasında.

Kahire ile Ankara’nın girişimleriyle sürdürülen taraflar arasındaki görüşmelerden şimdilik bir sonuç çıkmazken Libya’da 8 siyasi parti, ülkede yaşanan siyasi tıkanıklığa çözüm yolları bulunması amacıyla ortak hareket etme kararı aldı. Koordinasyon birliği kuran Ulusal Cephe, Değişim, Adalet ve Bina, Ulusal Güçler İttifakı, Kalkınmış Libya, Ulusal Çalışma, Ülkemin Akımı, Teknokrat Libya adlı partiler ortak açıklama yaptı.

Siyasi tıkanıklığa çözüm yolları için girişimlerde bulunması, yerli ve uluslararası etkin taraflarla ortak iletişime geçilmesi hedeflendiği belirtilen açıklamada, şiddetin her türlü siyasi araç olarak kullanılmasını reddettikleri vurgulandı.

AA muhabirine açıklama yapan Değişim Partisi Genel Başkanı Cuma el-Gamati söz konusu koordinasyon ile güçlü adımlar atacaklarına inandıklarını dile getirdi. Dibeybe ve Başağa’ya bağlı güçler bir süre önce başkent Trablus çevresinde çatışmış, girişimler sonucu taraflar arasındaki gerginlik sonlandırılmıştı.

BATHİLİY LİBYA TEMSİLCİSİ

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Aralık 2021’den bu yana boş olan BM Libya Özel Temsilciliği görevine, Senegalli Abdoulaye Bathiliy’i atadı.