Mısır hükümeti Körfez ülkeleriyle görüşme trafiği yürütürken Akdeniz ve Kızıldeniz’de de Fransa ve Suudi Arabistan’la ortak tatbikat yürütüyor. Washington’dan Kahire’ye 2,5 milyar dolarlık silah satışına da onay çıktı.

Kahire’den atak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kapsamlı diplomatik görüşmeler ve tatbikatlar gerçekleştiren Kahire yönetimi son günlerde bölgesel hamlelerini artırdı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi dün Birleşik Arap Emirlikleri'ne resmi ziyaret gerçekleştirdi. Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Abu Dabi'de BAE Veliaht Prens Zayid El Nahyan'la bir araya gelen Sisi, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgedeki gelişmeler hakkında bir dizi konu başlığını gündeme getirdi.

BAE Veliaht Prensi Nahyan'ın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada da, "İki lider, bölge ülkelerinde sürdürülebilir kalkınmayı sağlayan tutarlı ve entegre pozisyonları korumanın önemini vurgulayarak bir dizi bölgesel ve uluslararası konuyu gözden geçirdi" ifadeleri yer aldı. Her iki açıklamada da görüşmenin detayları hakkında bilgiye yer verilmedi.


AKDENİZ, KIZILDENİZ'DE PEŞ PEŞE TATBİKATLAR

Mısır donanması bu hafta Fransa ve Suudi Arabistan'la da ayrı ayrı tatbikatlar sürdürüyor. Fransa'yla Akdeniz'de, Suudi Arabistan'la Kızıldeniz'de askeri tatbikatlar düzenleyen Mısır yönetiminden her iki tatbikata ilişkin yapılan açıklamada, amacın "denizden gelebilecek çeşitli tehditlere karşı koyma ve mürettebatın savaş görevleri konusunda eğitilmesi" olduğu vurgulandı. Tatbikatların ne zaman sona ereceği ise açıklanmadı. ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi David Satterfield ise Kenya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve İsrail'e ziyaretleri kapsayan turunu sürdürüyor. 4 Şubat'a kadar sürecek ziyaretlerde, Mısır'daki görüşme ise 24 Ocak'ta yapılmıştı. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile Kahire'de bir araya gelen Satterfield'ın Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmeler ve Etiyopya'yla Mısır arasındaki Nahda Barajı krizi başta olmak üzere ABD'nin bölgede beklentilerini aktardığı ifade edilmişti.

ABD'DEN 2,5 MİLYAR DOLARLIK SİLAH SATIŞI

Söz konusu görüşmenin akabinde ABD'den Mısır'a uçak ve radar satışına onay geldi. Voice of America'nın (VOA) dün yayımladığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır’a hava savunma radar sistemleri ve C-130 Süper Herkül uçaklarının olası satışına onay verdi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından dün yapılan açıklamada, söz konusu anlaşmanın 2,5 milyar dolardan fazla olacağı belirtildi. Mısır hükümetinin anlaşma kapsamında ABD’den 3 adet SPS-48 kara radarı almayı hedeflediği belirtilen açıklamada, radarlarla birlikte teknik ekipmanlar ve personel eğitimlerinin sağlanması da Mısır’ın ABD’den talepleri arasında yer aldığı belirtildi. Söz konusu radar sistemlerinin de yaklaşık 355 milyon dolar değerinde olduğu ifade edildi.

AB İLE İLİŞKİLER GÜÇLENDİRİLİYOR

Mısır hükümeti Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle de ilişkilerini güçlendiriyor. AB'nin hafta başında Mısır yönetimine 30 ülkeden oluşan Küresel Terörle Mücadele Forumu'na (GCTF) eşbaşkanlık rolü vermesi ise insan hakları gruplarının tepkisini çekti. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü önceki gün yaptığı açıklamada, "Mısır'ın terörle mücadele adına insan hakları ihlallerine ilişkin sicili" nedeniyle "kararın yeniden gözden geçirilmesi" için çağrı yaptı. Açıklamada, "Mısır ile sefil haklar sicilini görmezden gelen ortak bir teklifi utanç verici bir şekilde düşünmek yerine, AB bunu ele almak için anlamlı adımlar atmaya başlamalıdır" denildi.

AFRİKA BİRLİĞİ ZİRVESİ TARTIŞMALI GEÇECEK

Öte yandan, 5-6 Şubat'ta düzenlenecek Afrika Birliği zirvesinde Mısır'ın Etiyopya'yla yaşadığı Nahda Barajı krizine ilişkin sert bir tutum sergilemeye hazırlandığı da gündemde. Kahire merkezli El Ahram gazetesinin haberine göre, Kahire, Addis Ababa yönetiminden Mısır'ın baraj konusundaki endişelerini gidermesini isteyecek. Habere göre, Kahire, Etiyopya'nın kalkınma planları için ihtiyaç duyduğu elektriği üretmek için barajı kullanmasına hiçbir itirazı olmadığını da dile getirecek. Haberde, "Mısır'ın karşı çıktığı, yetersiz olan Nil suyu arzını tehlikeye atan veya bu arzı öngörülemez kılan eylemler oldu. Mısır'ın mesajı açık: Müzakerelerin yeniden başlaması, kapsamlı ve yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma" olduğu kaydedildi. Dış Haberler