Kahire-Lefkoşa-Atina arasında kızdıran koridor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doğu Akdeniz enerji denkleminde Ankara’yı kızdıracak hamleler peş peşe geliyor. Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan liderleri Atina’daki üçlü zirvede elektrik bağlantısı mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma çerçevesinde, Akdeniz'in altından döşenecek kablolar aracılığıyla yeşil enerji temin edilecek. Mısır Enerji Bakanı Muhammed Şakir, Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Natasa Pilides ve Yunanistan Enerji Bakanı Kostas Skrekas arasında imzalanan anlaşmalar ülkeler arasındaki stratejik ilişkiyi derinleştirecek. Skrekas anlaşmanın, Atina’nın Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Avrupa'daki jeopolitik rolünü artırdığını belirtti.


Üç ülke elektrik şebekelerini denizin tabanına döşenecek kablolarla birbirine bağlamayı hedefliyor. Elektriğin ilk etapta Mısır'dan Kıbrıs'a, ardından Yunanistan'ın Girit adasına aktarılması planlanıyor. Mısır'dan sıvı gazın Girit'e aktarılması yönünde planlar da bulunuyor.. Zirve kapsamında bir araya gelen Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır liderleri Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini kınayan ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride "Türkiye'nin Yunan hava sahasına yönelik sürekli ihlalleri ile Yunanistan ve Kıbrıs münhasır ekonomik bölgelerindeki eylemleri" kınandı. 2014'ten bu yana dokuzuncu kez bir araya gelen üç lider, bölgesel işbirliğinde, "uluslararası hukuk çerçevesinde dahil olmak isteyen hiç kimsenin dışlanmadığı" mesajı da verdi. Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Mısır arasındaki üçlü işbirliğinin Doğu Akdeniz'de bir "istikrar feneri" olduğunu söyleyen Miçotakis, "Enerji artık Mısır ile Avrupa arasında bir köprü haline gelmektedir. Enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmenin yollarını aradığımız bir dönemde, Mısır ağırlıklı olarak güneşten üretilen enerjinin sevkiyatçısı olabilir" ifadesini kullandı. Her üç ülke geçen yıl da Doğu Akdeniz'de "deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını" imzalamıştı. Doğu Akdeniz'de gerginlik, son dönemde bölgede Güney Kıbrıs adına çalışan iki araştırma gemisinin TSK fırkateynleri tarafından Türkiye kara sularında oldukları gerekçesiyle geri gönderilmesiyle yeniden yükselişe geçmişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Türkiye’nin sert gücünü yalnızca tüm seçenekler tükendiğinde diplomasiyi başlatmak için kullandığını belirterek ‘Doğu Akdeniz’de meşru haklarımızın pazarlık konusu olmadığını ortaya koymak için harekete geçtik’ dedi.