KAL öğrencileri okuluna sahip çıkıyor. İstanbul Valiliği tarafından ranta teslim edilen okullarından da KAL ruhundan da vazgeçmeyen öğrenciler, bugün okul önünde basın açıklaması yaptı.

KAL öğrencileri boyun eğmiyor

YAREN ÇOLAK

Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL) öğrencileri, mezunları ve velileri okullarının ranta açılmasına izin vermiyor. İstanbul Valiliği’nin Dünya Bankası’yla yaptığı proje-ihale kapsamında önümüzdeki günlerde okullarının yıkılacak olmasına tepki gösteren öğrenciler, KAL önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Yıkım projesiyle yalnızca binanın değil KAL ruhunun da hedef alındığını vurgulayan öğrenciler, “KAL ruhu yaşıyor, yaşatacağız” dedi.

OKUL ÖĞRENCİYE KAPALI RANTA AÇIK

KAL öğrencileri tarafından okunan metinde, “Okulumuzla ilgili proje-ihale-yıkım süreci açık biçimde bizimle paylaşılmadığı için elimizde yanıttan çok soru var. Biz Kadıköy Anadolu Lisesi'nden öğrenciler olarak bugün, cevaplanmayan sorularımızın cevabını aramaya geldik. Sırayla soruyoruz; okul binası depreme dayanıklı değilse, çürük raporundan neden bahsedilmiyor, çürük raporu mevcutsa niçin güçlendirme değil yıkım yoluna başvuruluyor? Güçlendirme için gerekli koşullar mevcut değilse ve yıkım olacaksa, proje niçin daha önce okulun sitesinde yayınlandığı gibi "pansiyon ve eğitim hizmetleri kesintiye uğramaksızın tek bir öğrenci dışarıya gönderilmeksizin" aşamalı yıkım ve inşaat yapımı olarak sürdürülmüyor? 30 dönümlük okul arazisindeki yenileme, öğrenciler kampüsten çıkmadan yapılabilecekken ve bunun sözü önceden verilmişken, niçin bir kısmımız Kadıköy'de bile olmayan Göztepe’deki Halil Türkkan Orta Okulu’na, bir kısmımız İstanbul Kadıköy Lisesi'ne gönderiliyoruz? Niçin 2017'de 2 sene sonra bitecek taahhütüyle boşaltılan ancak 2020'de yıkımı gerçekleşen yatakhanemizin yapımına uzaktan eğitim sürecinde başlanmadı? Neden bizler okul kapısından içeri alınmazken, okula girişimiz yasaklanmışken okulumuz paralı otopark olarak kullanılıyor?” dendi.

KAL RUHU YAŞIYOR, YAŞATACAĞIZ

KAL ruhunu yaşatmak istedikleri vurgunan metinde, “Bizler okulumuzun depreme dayanıklı hale getirilmesine karşı değiliz. Ancak okul binasından taşınacak olsak bile arkadaşlarımızla aramıza kilometreler girmesini istemiyoruz. Bunun için Kadıköy’de ve hep birlikte aynı okulda eğitime devam ederek, KAL ruhunu yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Okulumuzun geçmişten bugüne kalan tarihi mirası, KAL kültürü ve geleneği bize haksızlıklara karşı boyun eğmemeyi öğretti. Bugün okul idaresinin bizi sürüklemeye çalıştığı bilinmezlik ve boşluğa mahkum olmayacağız. Ayrıca öğrencileri ve velileri arayarak, “uyarı” adı altında tehdit mesajları göndererek, kendi sorunlarımızı dile getireceğimiz basın açıklamamızı, demokratik hakkımızı kullanmamızı engellemeye çalışan okul idaresine de buradan sesleniyoruz: Kadıköy Anadolu Lisesi bizlerle güçlü, birlikte güçlü, KAL ruhu yaşıyor, yaşatacağız!” ifadelerine yer verildi.

ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

kal-ogrencileri-boyun-egmiyor-892879-1.

KAL öğrenci velileri adına açıklamayı okuyan Gülizar Tuncer de öğrenci, mezun ve velilerin taleplerini sıraladı.

Tuncer şu ifadeleri kullandı: “Okulumuzla ilgili depreme dayanıklılık, güçlendirme, proje, ihale, yıkım, ruhsat konularının şeffaf biçimde kamuoyuna duyurulması. Okulumuz yıkılacaksa; baştan söz verildiği gibi okulun geniş arazisi üzerinde aşamalı biçimde yıkımın gerçekleştilmesi, bu konuda geçmişte olduğu gibi Kadıköy Belediyesi’nden yardım istenilerek eğitim ve pansiyon hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi. Bu mümkün değilse ve okul mutlak suretle başka bir yere taşınacaksa, bütün öğrencilerin birlikte eğitime devam edeceği Kadıköy’deki bir okula yerleştirilmeleri. Öğrencilerin sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerde bulunmasını engelleyici uygulamalardan vazgeçilmesi ve öğrenciler üzerindeki baskıların sona erdirilmesi. Tarihsel hafızanın, KAL geleneğinin, kültürün yok edilmesine karşı öğrencilerimizle, okulun eski mezunlarıyla, eğitim ve çevre hakkına sahip çıkan kurumlarla birlikte dayanışma içinde sorunları aşacağımıza inanıyor, kamuyunu duyarlılığa çağırıyoruz.”