Londra’dan The xx beş yıl aradan sonraki ilk stüdyo albümünü I See You adıyla yayımladı. Bağımsız plak şirketi Young Turks aracılığıyla gelen bu yeni The xx uzunçalarını ihtiva ettiği güçlü indietronica tavrıyla şimdiden yılın en iyileri arasında sayabiliriz.

Kaldığı yerden

Son The xx albümü Coexist yayımlandığında takvimler 2012’yi gösteriyordu. Londralı ekibin yeni uzunçaları I See You ise önceki gün geldi. Neden bu kadar uzun bir ara verdiler? Yeni şarkılar için bu denli uzun boşluğa ihtiyaçları mı vardı? Röportajlarda söylediklerine bakarsak evet, kesinlikle öyleydi. Bu beş yıllık boşluk onlar için gerekliydi.

I See You’nun ilk saniyesini duyar duymaz şunu söyledim kendime: “Evet, bu bir The xx albümüdür.” Esasında açılış şarkısı Dangerous tipik bir The xx şarkısı bile değil. Yenilendiklerini ve artık ilk albümü takip etmek istemediklerini haykırıyorlar Dangerous’ta. İki numara Say Something Loving’de klişe sözlerle yerlerinde sayıyorlar, albümün zirvesi A Violent Noise şarkısında ise “istersek dünyanın en iyi şarkısını sana dinletebiliriz” mesajını veriyorlar. I See You’da bass beat’leri temelden duyuluyor. Enstrüman kullanımı hiç olmadığı kadar zengin. Jamie xx sağ olsun electronica synth geçişleri arka plandan ana ritme karışıyor. Bunları duymak akılınıza yüzlerce farklı indie pop ekibini getirebilir. Ama bu bir The xx albümü. Hold On, Replica, I Dare You… Bunlar birer The xx şarkıları. Çünkü Romy Madley Croft & Oliver Slim ikilisinin vurucu vokal birleşimi nefes bile almadan her an birbirini tamamlıyor.

2009 çıkışlı aynı adlı debut albümleriyle herkesin konuştuğu bir grup olmuştu The xx. Biraz önce oradaydım, biraz önce o şarkıların içinden geçip geldim. Mercury Prize’ı kazanan o uzunçalar her dakikasıyla muhteşem. I See You da öyle. The xx büyük ilgi gören ilk albümü sonrası beklentilerin altında ezilen isimlerden olmadığını 2012’de yayımladığı ikinci stüdyo çalışması Coexist ile kanıtlamıştı. Artık bir şeyleri kanıtlamaya ihtiyaçları yok. The xx modern tarihin en güçlü topluluklarından biridir. Toplam on şarkının ses verdiği I See You’nun mesajı tam da bu.

Jamie xx, Oliver Slim ve Romy Madley Croft üçlüsü geride kalan birkaç yılı sessiz kapattı. 2017 ise onların yılı olabilir. Daha ilk günleri yaşadığımızı biliyorum, ama şunu söylemem gerek: Şimdiden yılın en iyi albümleri arasında kendine yer açtı I See You. Dinleyin ve son şarkıdan tekrar başa sarın. İnsan böyle albümlerin içinde sonsuza dek yaşayabilir.

Albümü dinlemek için: