İSİG Meclisi mart ayı raporunda, işçi sağlığı ve iş güvenliği talebiyle bir ayı aşkın süredir direnişte olan Kale Kayış işçilerine de dikkat çekti. İstanbul Silivri’de bulunan Kale Kayışları Fabrikası’nda başta işçi sağlığı ve iş güvenliği olmak üzere çalışma koşullarının düzeltilmesi için Petrol-İş Sendikası’na üye olmuştu. Patron ise sendikalı işçilere baskı uyguladı ve bazılarını işten çıkardı. […]

Kale Kayış işçileri yaşamak için direniyor

İSİG Meclisi mart ayı raporunda, işçi sağlığı ve iş güvenliği talebiyle bir ayı aşkın süredir direnişte olan Kale Kayış işçilerine de dikkat çekti.

İstanbul Silivri’de bulunan Kale Kayışları Fabrikası’nda başta işçi sağlığı ve iş güvenliği olmak üzere çalışma koşullarının düzeltilmesi için Petrol-İş Sendikası’na üye olmuştu. Patron ise sendikalı işçilere baskı uyguladı ve bazılarını işten çıkardı. Bunun üzerine yaklaşık 150 işçi, 6 Mart’ta iş bırakarak direnişe geçti.

İşçileri ziyaret eden İSİG Meclisi, fabrikada işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili yaşanan temel sorunları şöyle aktardı:

12 SAAT ÇALIŞIYORLAR

• Kale Kayışları’nda aşırı-yoğun-fazla çalışma var.12 saatlik çift vardiya halinde çalışıyorlar.

• Fabrikada İSİG kurulu yok. İşçiler risk değerlendirmesini, acil durum planını vb. duymamış. Yani kurul ve acil durum planı varsa ve risk değerlendirmesi yapılmışsa bile kâğıt üzerinde…

• İşçilere yangın eğitimi verilmediği gibi ekipman eksikliği var ve rutin kontroller yapılmıyor.

MESLEK HASTALIĞI RİSKİ

•Havalandırma tertibatı yetersiz, toz ortamında çalışılıyor. Hangi kimyasalın kullanıldığı bilgisi yok. Kişisel koruyucu donanımlar yetersiz ve sınırlı sayıda. İşçilere İSİG eğitimi yasaya uygun biçimde verilmiyor.

•Ağır taşıma ve uygun olmayan çalışma biçimlerinden dolayı kas iskelet sistemi hastalıkları (örneğin bel fıtığı), nesne düşmesi sonucu ezilme ve kırılma, havalandırma yetersizliği ve tozlu ortamda çalışmadan dolayı solunum yolu (örneğin KOAH) ve göz hastalıkları, kesici alet kullanımı sırasında el kesilmesi ve parmak kopması, pres temizliği sırasında yanma gibi iş kazaları ve meslek hastalıkları riski var.

İSG UZMANI PATRON

• Kale Kayışları’nda araç ve yaya yolları ayrı değil. Bu durum yük taşımalarda ezilmelere yol açıyor. Ayrıca forklifler yük taşıma dışında işçilerin yüksekte çalışması için de kullanılıyor.

• Fabrikanın iş güvenliği (İSG) uzmanı aynı zamanda fabrikada hisse sahibi, yani işveren pozisyonunda.

• İşçiler bugüne kadar üç iş cinayetine şahit olmuş.