SGK’den iki üst düzey yönetici görevden alındı. Sayıştay raporları kurumdaki erimeyi gözler önüne sererken CHP, Kılıçdaroğlu döneminde 4 milyar TL olan açığın AKP döneminde 69 milyar TL’ye yükseldiğini hatırlattı.

Kalem kalem yok edilen SGK

BirGün ANKARA

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla dün görevlerinden alınan isimler arasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Mustafa Apaydın yer aldı. İki ismin gidişi, çöküşün eşiğindeki SGK’nin durumunu yeniden gündeme getirdi.


Erdoğan’ın, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik, “Batırdın” sözleri ile gündeme gelen SGK, AKP döneminde birçok hatalı işleme sahne oldu. Erdoğan’ın “Batırdı” dediği Kılıçdaroğlu’nun 7 yıllık Genel Müdürlüğü’nde 4,6 milyar TL açık veren SGK, AKP döneminde ise tam 69 milyar TL açık verdi. Günden güne eriyen SGK, Cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiş usulsüzlüklere sahne oldu. Sık sık görev değişikliklerin yaşandığı SGK’deki usulsüzlükler ve batak hali, Sayıştay tarafından da tespit edildi.

Sayıştay tarafından TBMM’ye de sunulan son denetim raporu, SGK’nin yönetilemez halini ortaya koydu. AKP döneminde hemen hemen tüm kamu kurumlarının içerisinde bulunduğu batağa saplanan SGK’nin, fonları amacı dışında kullandığını, 150 milyar TL’ye ulaşan bir alacağı tahsil edemediğini ve mali yapısının her geçen gün bozulduğunu tespit etti.

TAHSİLAT BİLE YAPILAMIYOR

Sayıştay tarafından kaleme alınan SGK Denetim Raporu’nda, şu bulgulara yer verildi:

• Genel sağlık sigortası (GSS) prim gelirlerinin ayrı bir fonda toplanması ve bu fondan yalnızca genel sağlık sigortasından sağlanan sağlık hizmetleri ve diğer haklara ilişkin giderlerin yapılması gerekirken böyle bir ayrım yapılmadı.

• GSS fonuna ilişkin gelir ve giderler incelendiğinde, 2020 yılında toplam 164.9 milyar TL tutarında gelir elde edilirken, toplam 132.4 milyar TL tutarında gider gerçekleşti. 2020 yılı için genel sağlık sigortası gelirleri giderlerinden toplam 32.4 milyar TL tutarında fazla. Söz konusu tutarın genel sağlık sigortası fonunda kalması ve sağlık hizmetleri için kullanılması gerekirken sosyal sigorta fonu giderleri için kullanıldı.

• SGK, 150 milyar TL’ye ulaşan alacağını tahsil edemedi. Bu tutarın 134 milyar TL’si sigorta primi, 4 milyar TL’si para cezaları, 1.1 milyar TL’si damga vergisi alacağı ve 11 milyar TL’si işsizlik sigortası primi.

• Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından SGK’ye ödenen 551 milyon 823 bin 424 TL tutarındaki tahsilatın sicil eşleştirmesi yapılmadı. Emanet hesaplarda bekleyen tutar nedeniyle ilgili kurum ve kuruluşların borçları kapatılmadı.

• Sigortalı işçilerin genel sağlık sigortası primi kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenmesi gereken 59 milyar 379 milyon 614 bin 416 TL tutarındaki alacağın 9 milyar 765 milyon 115 bin 143 TL’si tahsil edilemedi.

• İşverenler, işçiler için SGK’ye ödemesi gereken tutarları ödemedi. Toplam 58 milyar 659 milyon 675 bin 663 TL tutarındaki sosyal güvenlik primleri, henüz SGK’nin kasasına girmedi.

• Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın yüzde 100 hissesinin Türkiye Varlık Fonu’na devrindeki hatalar nedeniye SGK’nin hisselerinden kurum kasasına girmesi gereken yüksek tutarlı kar payları ödenmedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BATIRDI

SGK’deki hatalı işlemler nedeniyle ortaya çıkan 69 milyar TL’lik açığı değerlendiren CHP’li Ünal Demirtaş, Erdoğan’a yüklendi. “SGK’yi batıran Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu değil, sizin Genel Başkanınız Sayın Erdoğan’dır” diyen Demirtaş, şunları söyledi:

“Biz SGK daha iyi yönetilirse elbette bundan memnun oluruz. Bütün vatandaşlarımız SGK kurumu şemsiyesi altına girsin, kimse emeklilikte yaşa takılmasın, emeklilerimiz bir Avrupalı kadar iyi maaş alsın isteriz. Ancak SGK aynen Türkiye gibi, iyi yönetilemediği için bu gün bir çıkmaza sürüklenmiştir. Özellikle son üç yılda ki tek adam yönetiminde, SGK’nin mali yapısı çok daha fazla bozulmuştur. Rakamlar bunu göstermektedir.”