Alman İstihdam Dairesi Başkanı acilen daha fazla göçmen alınması çağrısında bulunurken Batılı yönetimler, sadece ‘nitelikli’ göçmen arıyor. ‘Kalifiye olmayan’ göçmen için ise tampon bölgeye çevrilen Türkiye en büyük havuz.

Kalifiye olanı al, mesleksizi bırak

POLİTİKA SERVİSİ

Almanya Federal İstihdam Dairesi Başkanı Detlef Scheele, ülkeye acilen daha fazla göçmen alınması için hükümete çağrıda bulundu. ‘Kalifiyeli’ göçmen arayışına giren İstihdam Dairesi Başkanı Scheele, demografik nedenlerle bazı mesleklerde bu yıl potansiyel iş gücünün 150 bin azaldığını belirterek “Almanya’nın iş gücü tükeniyor” dedi.

Önümüzdeki yıl daha da fazla iş gücü kaybı olacağını söyleyen Scheele, Almanya’nın bu sorunun ancak vasıfsız kişilerin kalifiye iş gücü
haline gelmeleri ve yarı zamanlı çalışan kadınların daha uzun çalışması sağlanarak, ayrıca özellikle de ülkeye göçmen alınarak çözülebileceğini söyledi.

Alman hükümetinin bu sorunu çözmek zorunda olduğunu ifade eden Scheele, “Şu anda yılda 400 bin göçmene ihtiyacımız var. Bu, geçmiş yıllara kıyasla çok daha yüksek bir rakam” ifadelerini kullandı. Scheele, hasta bakıcıdan klima teknisyenine, lojistikçiden akademisyene kadar her alanda uzman iş gücü eksikliğinin çekildiğini söyledi.


NİTELİKLİ ARAYIŞI

Ülkeye göçmen alınmasına karşı çıkan kesimler olduğuna da işaret eden Scheele, “’Yabancı istemiyoruz’ denilebilir. Ancak bu işe yaramaz. Gerçek olan Almanya’nın iş gücünün tükendiği” ifadelerini kullandı. Korona krizinin kalifiye iş gücü göçünü azalttığını kaydeden Scheele, geçen yıl yabancı diplomaların tanınması için Alman makamlarına yapılan başvuruların yüzde 3 azaldığına işaret etti.

Alman İstatistik Kurumu’nun verilerine göre resmi makamlar yapılan başvurulardan 44 bin yabancı diplomayı tamamen ya da kısmen tanıdı. Bunun da bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 artış anlamına geldiği belirtildi. Tanınan diplomaların 15 bini hasta ve yaşlı bakımı olmak üzere 29 bininin sağlık alanında olduğu kaydedildi. Diplomaları tanınan en büyük grubun 3 bin 600’le Bosna Hersek olduğu, ikinci grubun da 3 bin 100’le Suriye olduğu açıklandı.

KALİFİYE ALIYORLAR

Almanya, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile yaptığı anlaşma kapsamında sadece belirli ‘kriterlere’ uyan mültecileri ülkeye alıyor. Türkiye’yi tampon bölge olarak kullanan AB, göç akınına bir set oluşturmak için Ankara ile 18 Mart 2016’da mülteci mutabakatı imzaladı.

Avrupa’daki göçmenlerin Türkiye’ye gönderilmesi karşılığında Ankara’ya 6 milyar avro verilmesi karara bağlanırken AB ülkeleri yılda en çok 70 bin Suriyeli mülteciyi yasal yollardan kabul etmeyi taahhüt etti. AB, kendi belirledikleri kriterlere uyan; doktor, mühendis gibi kalifiyeli kişilerin başvurularına onay verirken, ülkelerinde istemedikleri kişileri anlaşma kapsamında Türkiye’ye geri gönderiyor.

SADECE BİN AFGAN

Avrupa Birliği’nin son raporuna göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde AB’de yaklaşık 7 bin Afgan’a kalıcı veya geçici yasal statü verildi. Bunların en az 2 bin 200’ü Yunanistan’da, bin 800’ü Fransa’da, 1000’i Almanya’da ve yaklaşık 700’ü İtalya’da bulunuyor.