Volkswagen’in dizel skandalı sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nde 350 bin otomobili kullanıcılardan satın almak zorunda kalması, büyük park alanlarında binlerce otomobilin birikmesine neden oldu

Kaliforniya çöllerinde dizel araba mezarlığı

ERSOY YAŞAR - @ersysr / ersoy@otosafari.com
www.otosafari.com / www.youtube.com/otosafari

Alman üreticinin 2015’te ortaya çıkan ve bazı modellerinin egzoz emisyon değerlerinde ‘usülsüzlük’ yapıldığının ortaya çıkmasıyla başlayan ve ardı ardına açılan davalarla derinleşen kriz, markanın yalnızca 7 milyar dolarlık bütçeyi araçları geri çağırma ve satın almasına neden oldu. Marka, ödediği tazminatların yanı sıra yüzbinlerce aracın uygun koşullarda depolanması ile de sorumlu tutuldu. Volkswagen, bu ölçekte bir depolama için Detroit’te kapalı bir futbol stadyumu, Minnesota’da bir kağıt fabrikası ve Kaliforniya Victorville’de bir çöl bölgesini park alanına dönüştürmek zorunda kaldı.

Volkswagen sözcüsü Jeannine Ginivan yaptığı açıklamada, Kaliforniya’daki depolama tesisinin, satın alınan araçların sorumlu bir biçimde depolanmasını sağlamak için kullandıkları alanlardan yalnızca biri olduğunu belirtti. Sözcü, bu araçların uygun koşullarda geçici olarak depolandığını, araç kalitesini muhafaza edecek biçimde korunarak emisyon değerleri yetkililerce onaylandıktan sonra ihraç edilebileceğini veya pazara tekrar sunulabileceğini açıkladı.

İlgili mahkeme, 31 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Volkswagen’in 335 bin dizel aracını satın aldığını, 13 bin araç sattığını ve yaklaşık 28 bin aracın imha edildiğini açıklamıştı. Markanın geçen yılın sonunda, ülke çapında depoladığı araç sayısı ise 294 bin olarak açıklandı. Şirketin, Haziran 2019’a kadar tüm araçlarının yüzde 85’ini geri alma veya uygun standartlara dönüştürme taahhüdü bulunuyor. Bu amaçla Şubat ortasında toplam 8 milyar dolar büyüklüğünde tazminat ve geri alım seçenekleri sunan 437.283 mektubu da usulsüzlükten etkilenen müşterilerine gönderdi. Ocak’ta şirketin Florida’daki üst düzey yöneticisi Oliver Schmidt de ABD yetkililerini yakıt emisyonu skandalıyla ilgili yanıltma suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Volkswagen ABD’nin yanı sıra Almanya ve pazarda yer aldığı diğer ülkelerde skandalla ilgili yasal yaptırımlarla karşı karşıya. İngiltere’deki kullanıcılarla henüz uzlaşamayan şirket, bugüne kadar 24.4 milyar dolardan fazla para cezası ve tazminat ödedi, ancak çok daha yüksek maliyetlerle karşılaşması olası.