ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yaklaşık üç bin varil petrol Pasifik sularına karıştı. Sahiller petrolle kaplanırken pek çok deniz canlısının öldüğü bildirildi.

Kaliforniya'da çevre felaketi: Yaklaşık üç bin varil petrol suya karıştı

ABD'nin Kaliforniya sahilinde yoğun petrol sızıntısı pek çok canlın ölümüne sebep oldu. Yerel yetkililerin 'çevresel felaket' olarak tanımladığı olayda balıkların öldüğü, çok sayıda kuşun ise petrole saplandığı gözlemlendi.

ABD sahil güvenliği tarafından temizlik çalışmaları yürütülürken sızıntının nasıl meydana geldiğine dair gün boyu süren soruşturma başlatıldı. Huntington Beach Belediye Başkanı Kim Carr düzenlenen basın toplantısında yaşananları 'çevresel facia' ve 'olası ekolojik felaket olarak tanımladı. Carr, sızıntının bildirildiği tarihten bu yana yaklaşık 126 bin galon (ya da üç bin varil) petrolün Pasifik Okyanusu'na karıştığını söyledi.

SAHİLİN BÜYÜK KISMI ETKİLENDİ

Sızıntıdan en çok etkilenen yerleşimlerden olan Huntington Beach'in Belediye Başkanı, sulak alanlarının bozulduğunu ve sahillerinin önemli bir kısmının petrolle kaplandığını aktardı. Elly Petrol Kulesi'ne bağlı bir yarık nedeniyle sızıntının yaşandığı bildiriliyor. Kulenin Kaliforniya merkezli Amplify Energy Şirketi'nin yan kuruluşu olan Beta Ofshore'a bağlı olduğu bilgisini veren Carr, her iki adrese de yapılan çağrıların yanıtsız kaldığı bilgisini paylaştı.

Yaşanan sızıntıya dair Amplify Energy Şirketi'nin CEO'su Martyn Willsher Long Beach'te bir basın toplantısı düzenledi. CEO, sızıntının yaşandığı boru hattının kapatıldığını geriye kalan petrolünse emildiğini açıkladı, dalgıçların sızıntının yeri ve nedeni tespit etmek üzere çalışmaları sürdürdüğünü ekledi.

İLK DEĞİL

Öte yandan Kaliforniya'da açık deniz petrol sondajına 1969 yılında Santa Barbara sahilinde yaşanan ve okyanusa 80 bin varil petrolün karışmasıyla sonuçlanan sızıntı sonrasında kısıtlamalar getirilmişti. 1990'lardan sonra uygulanan katı çevre politikaları petrol üretimin etkilenmesine neden olsa da sızıntılar hâlâ gündemde. Kaliforniya 2045'e kadar petrol üretimini sonlandırma niyetinde olsa da 2015 yılında yine Santa Barbara'da meydana gelen sızıntıyla birlikte 2 bin 400 varil petrol okyanus suyuna karışmıştı.

AA-Gazete Duvar