Al Jazeera televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Libya krizine ilişkin, Libya'da herhangi bir devletle karşı karşıya gelmek istemediklerini bildirdi.

Kalın: Libya'da herhangi bir devletle karşı karşıya gelmek istemeyiz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Libya'da siyasi çözüm olacağına inandıklarını söyleyerek, “Biz Libya’nın hiçbir yerinde askeri çözümü tercih etmiyoruz ve orada askeri mücadelenin sürmesini istemediğimizi her fırsatta söylüyoruz” dedi. Kalın ayrıca, Libya'da herhangi bir devletle karşı karşıya gelmek istemediklerini bildirdi.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna konuşan Kalın, Türkiye’nin Katar ve diğer bazı ülkelerle birlikte Libya’daki siyasi girişimi desteklemek için orada olduğunu savundu. Libya’da siyasi çözüm olacağına inandıklarını kaydeden Kalın, Sirte ve Cufra’da bir yıl boyunca askeri yığınak yapıldığını ve bundan endişe duyduklarını ifade etti.

Bu durumun barış ve Libya’nın toprak bütünlüğü için tehdit oluşturduğu ifadelerini kullanan Kalın, Türkiye’nin Libya’nın bölünmesi ile ilgili resmi ve gayri resmi planlara karşı çıktığını söyledi.

'MISIR KALICI BİR ROL ÜSTLENEBİLİR'

Libya’da herhangi bir devletle karşı karşıya gelmek istemediklerini vurgulayan Kalın, Mısır’ın Libya’nın komşusu bir ülke olduğunu ve orada yapıcı bir rol üstlenebileceğine inandıklarını belirtti.

Kalın, “Asıl bizi endişelendiren, Rusya’nın orada Wagner gibi paralı askerler bulundurması ve BAE’nin Hafter’e destek için Sudan, Nijer ve Çad gibi ülkelerden paralı askerler getirmesidir” dedi.

SİRTE VE CUFRA İÇİN SİLAHTAN ARINDIRILMA ÖNERİSİ

Sirte ve Cufra’nın silahtan arındırılması önerisinin çatışmaların durdurulması için dikkate alınabilecek iyi bir fikir olabileceğini düşündüklerini söyleyen Kalın, “Libya hükümeti Sirte ve Cufra'nın silahtan arındırılmasını kabul edilebilir şartlarda onaylarsa eğer onları destekleriz. Ancak bunun adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu şehirler siyasi çözüm için bir pencere olabilir” şeklinde konuştu.

'RUSYA İLE LİBYA'DA DA YARDIMLAŞABİLİRİZ'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile uzun bir telefon görüşmesi yaptığını aktaran Kalın, "Görüşmede Libya ve Suriye konusu değerlendirildi" bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin, Rusya ile Suriye'de olduğu gibi Libya'da da yardımlaşabileceğini ifade eden Kalın, bunun üçüncü bir ülkenin aleyhine olmayacağını iddia etti.

Rusya'nın, Libya’da taraf bir ülke olduğunu söyleyen Kalın, "Rusya inkar etse de Libya’da Hafter’i desteklediği açık" dedi. Kalın, Rusya'nın, Halife Hafter ile Fayiz es-Serrac arasında arabuluculuk rolü üstelenmek istediğini kaydetti.