Rus karşıtı cephenin öncülerinden Litvanya’nın Kaliningrad yaptırımı Moskova’nın sert tepkisini çekti. Rusya, Avrupa’daki tek toprağı olan Kaliningrad’a yönelik ambargoya karşı “harekete geçeriz” uyarısı yaptı.

Kaliningrad için uyarılar

Dış haberler

Batılı ülkelerin Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar birbirini takip ederken Baltık ülkesi Litvanya’nın Kaliningrad adımı yeni bir krize neden oldu. Baltık ülkelerinden Litvanya, Rusya'nın kara bağlantısı olmadığı Litvanya ile Polonya arasında kalan eksklav toprağı Kaliningrad’a yönelik yaptırım kararı fitili ateşledi. Rus karşıtı cephenin öncülerinden Vilnius yönetimi Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım uyguladığı ürünlerin Kaliningrad ve Rusya arasında geçişini yasaklama kararı aldı.

Baltık Denizi kıyısındaki Rus toprağı Kaliningrad ve Rusya arasındaki tek demiryolu Litvanya’dan geçiyor. Karar kapsamında Rusya’ya yaptırım listesindeki kömür, metaller, inşaat malzemeleri ve ileri teknoloji ürünleri gibi malların Litvanya toprakları üzerinden Kaliningrad’a aktarımı yasaklandı.

ELÇİLERE NOTA VERİLDİ

Litvanya’nın Rus toprağı Kaliningrad’a bazı malların naklini yasaklama kararı kriz içinde yeni bir krize neden oldu. Moskova karara sert tepki gösterdi. Litvanya maslahatgüzarı ve Avrupa Birliği'nin Rusya Büyükelçisi Markus Ederer'i bakanlığa çağırarak protesto notası verdi. Yapılan açıklamada gerilimi tırmandıran bu tür eylemlerden vazgeçilmesi ve kararın geri çekilmesi istendi. Aksi takdirde misilleme yapılacağı kaydedildi.

KREMLİN’DEN UYARI

Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev de Kaliningrad’a gitti. Rusya'nın bu adımı yanıtsız bırakmayacağını söyleyen Patruşev, “Bunlar Litvanya halkını olumsuz etkileyecek” dedi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “Bu kararın eşi benzeri yok ve her şeyin ihlali anlamına geliyor. Durum ciddi. Herhangi bir önleme ve karardan önce çok derin analiz yapmak gerekiyor. Birkaç gün içinde durum netleşir. Ortak bir tavır için birimler arasında toplantılar gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

‘HAREKETE GEÇERİZ'

Rusya Dışişleri Bakanlığı'dan yapılan yazılı açıklamada da “Litvanya'nın uluslararası yasal yükümlülüklerini ihlal ettiğini provokatif ve düşmanca kararını dikkate aldığımızı belirttik. Kaliningrad bölgesi ile Litvanya üzerinden Rusya Federasyonu topraklarının geri kalanı arasındaki malzemelerin geçişi tamamen geri yüklenmezse Rusya'nın ulusal çıkarlarını korumak için harekete geçme hakkını saklı tuttuğu belirtildi” denildi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise sadece AB'nin yaptırımlarını uyguladıklarını belirterek kararı savundu.

GERİLİM YÜKSEK

Eski SSCB cumhuriyetlerinden Litvanya, NATO’nun üyelerinden. Olası bir Moskova müdahalesi Rusya ile NATO’yu karşı karşıya getirecek. Rusya-NATO’nun çatışma riski savaşın tüm Avrupa’ya yayılması anlamına gelecektir. ABD ve İngiltere’nin savaşı uzatmak, Rusya’yı bu tür bir tuzağa çekmek için çeşitli planlar yaptığı iddialar arasında. NATO'nun kendi sınırlarına doğru genişlemesine sert tepki gösteren Rusya, bu durumu Ukrayna savaşının da gerekçelerinden yapmıştı.