İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak nitelendirilen Çeşme Projesi’nin bilirkişi keşfinden önce meslek odaları ve yaşam savunucuları mücadele çağrısında bulundu. Projenin kent için felakete neden olacağı dile getirildi.

Kalkınma değil yok ediş projesi

Berkay SAĞOL

İzmir, kontrolsüz yapılaşma ve talanla karşı karşıya. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından merkezi Çeşme olmak üzere İzmir yarımada bölgesinde hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Projesi’nin bilirkişi keşfi yarın gerçekleştirilecek. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve Ege Çevre ve Kültür platformu (EGEÇEP) Mimarlar Odası İzmir Şubesi kamu ve doğa yararına aykırı olan projeye karşı İzmir halkını mücadeleye çağırdı. Kurumlar, yarın gerçekleştirilecek keşif için saat 11.00’de Çeşme Adliyesi'ne gelinmesi için çağrıda bulundu.


İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde uygulanan kontrolsüz yapılaşma ve talan süreçlerinin bu kentleri yaşanmaz hale getirdiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, "Yaşanan bu durum görece daha korunaklı ve yaşam kalitesi yüksek kalan İzmir’e olan göç, konut-arazi talebini de arttırmıştır” dedi. Op. Dr. Çamlı, Yarımada’nın benzersiz ve hassas yapısı ile iklim krizi sürecinde İzmir için büyük bir şans olma özelliği taşıdığını vurguladı.

KAMU VE DOĞA YARARINA AYKIRI

Op. Dr. Çamlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Projenin kapsadığı alan ekolojik ve doğal yapısı itibari ile korunması gereken özel bir alan statüsünde. Çeşme Turizm Planı olarak sunulan proje bilimsel dayanaktan yoksun, kamu ve doğa yararına aykırıdır. Kalkınma ve turizmin gelişmesi adı altında bize sunulan proje, İzmir halkını yoksullaştıracak, nefes alma alanlarını elinden alacak. Bu sadece bir doğa yıkımı değil aynı zamanda kentimizin ve tüm ülkenin doğal zenginliklerini bir avuç sermaye sahibine kurban eden, sosyal adalet, çevresel adalet gibi temel yaşam ilkelerine aykırı planı, bir turizm planı olarak, kamunun alanlarını ve kaynaklarını kısa vadeli rant politikalarının hizmetine sunmaktır."

İZMİR’İN KANAL İSTANBUL’U

Öte yandan meslek odalarının ve yaşam savunucularının yaptığı açıklamada Çeşme Projesi'nin İzmir’in “Kanal İstanbul” projesi olduğu da belirtildi:
“Başta Kenti Korumakla sorumlu olduğunu ve bu mücadeleye devam edeceğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere, kentin tüm yöneticilerini, milletvekillerini, İzmir halkını yarımadayı korumaya mücadelemize ortak olmaya çağırıyoruz.”