İki erkeğin aşk hikâyesini anlatan ‘Kalp Çarpıntısı’ adlı kitabın ‘muzır ve müstehcen’ ilan edilmesine yayıncılar tepkili. “Anayasa’ya aykırı” diyen yayıncılar bunun yasakçı zihniyetin bir dışavurumu olduğunu belirtiyor.

Kalp Çarpıntısı’na tahammül yok

Işıl ÇALIŞKAN

Ülkedeki yasak ve baskıların kendini gösterdiği bir alan da yayıncılık sektörü. Son 3 yılda çeşitli bahanelerle 20’ye yakın kitap muzır neşriyat ilan edilirken, buna bir yenisi daha eklendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Alice Oseman imzalı çizgi roman serisi "Kalp Çarpıntısı" isimli iki ciltlik kitabı, muzır ve müstehcen neşriyat yayın ilan etti. Bakanlık, resmi gazetede yayımlanan bu kararın gerekçesini “çocuklar için zararlı içeriklere sahip olduğu”nu gerekçe gösterdi. Kurul kararında ise “Kurulumuzca ‘Kalp Çarpıntısı’ incelenmesi neticesinde; kitapta yer alan bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna; bu sebeple söz konusu kitabın 1117 sayılı kanunun 3266 sayılı kanunla değişik 4’üncü maddesindeki sınırlamalara tabi olmasına oy birliği ile karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

BirGün’e konuşan Yaykoop Başkan Yardımcısı ve Tekin Yayınevi Genel Yayın Koordinatörü Elif Akkaya, son 3-4 senedir muzır neşriyat durumlarının arttığına vurgu yaparak, “Birincisi düşüncenin ifade edilmesiyle ilgili kısımdan değerlendirmemiz gerekiyor. İkincisi de Aile Bakanlığı’nın nasıl bir kurul oluşturduğu, kurulda kimlerin olduğu ve eserlerin nasıl incelendiğine dair büyük bir belirsizlik var. Bu kararları nasıl aldıkları tam bir muamma ve tartışmaya muhtaç konular. Son 3-4 senedir birçok eser muzır neşriyat ilan edilerek ya poşette kapatılarak satılması ya da tamamen yasaklanmasıyla sonuçlanıyor” şeklinde konuştu.

kalp-carpitisi-na-tahammul-yok-919494-1.
Elif Akkaya

Bu uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden Akkaya, “Bir kere Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun edebi, sanatsal ya da bilimsel eserleri muzır neşriyat kabul etmesi Anayasa’ya aykırı. Çünkü düşünceyi ifade etme özgürlüğü, yayımlama özgürlüğü ve edebi eserin açıklanması özgürlüğü Anayasa tarafından korunan bir hak. O yüzden Tekin Yayınevi olarak bu ahlakçı, yasakçı zihniyetin aldığı kararlara dair tavrımız oldukça net” dedi.
Çocukların kitaplardan değil cinsel taciz vakalarından korunması gerektiğine vurgu yaparak “Son yıllarda çocuklara, küçüklere yönelik cinsel taciz vakaları gündemde. Çocuğu orada hızla koruyamayan Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı söz konusu kitaplar olunca jet hızıyla bu kararları alıp uygulaması bir soru işareti. Ahlakçı yasakçı zihniyetle kitaplardan edebi eserlerden değil çocuğu çocuğa zarar verenlerden korumak gerekiyor” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

HER ZAMANKİ GİBİ BASKICI

Karakarga Yayınları’ndan Kutlukhan Perker ise, daha önce defalarca kez yaşanan bu haksızlık karşısında çok da şaşırmadığını belirterek, “Maalesef hükümetler devreye girdikleri zaman insanların gündelik yaşamları, hayatı, tercihleri konusunda her zamanki gibi baskıcı davranıyorlar. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nde de Amerika Birleşik Devletleri’nde de oluyor. Çok az ülkede sanırım insanlar nefes alabiliyor” yorumunda bulunuyor.

kalp-carpitisi-na-tahammul-yok-919495-1.
Kutlukhan Perker