Ülkede yapılan yeni bir araştırma kalp yetersizliğinin maliyetinin giderek artığını ortaya koydu. Çalışma, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi’nde yayımlandı.

Kalp yetmezliğinin maliyeti 1 milyar dolar
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Türkiye’deki 11 kardiyoloji uzmanı hekimin katılımıyla yürütülen çalışma sonucuna göre, kalp yetersizliğinin doğrudan maliyetlerle ülkemize olan yıllık ekonomik yükünün 1 milyar dolara yaklaştığı tahmin ediliyor. Bu araştırmaya göre, kalp yetersizliği olan bir hasta için yıllık doğrudan tıbbi maliyet ortalama 887 dolar iken bu maliyetin en önemli kısmını ilaç dışı tedavi maliyetleri oluşturuyor. Kalp yetersizliği olan hastalar için dolaylı maliyet ise hasta başına yıllık ortalama 3 bin 386 doları buluyor.

EKONOMİK YÜK

“Türkiye’de Kalp Yetersizliğinde Hastalık Maliyeti ve Hastalık Yükünün Belirlenmesi” konulu çalışma Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi Balkan Medical Journal’da yayımlandı. 2021 yılı verileri baz alınarak hazırlanan çalışmada yer alan bilgilere göre, kalp yetersizliği tedavisinin hem doğrudan hem de dolaylı maliyetleri göz önüne alındığında Türkiye’nin sağlık sistemine önemli bir yük oluşturduğu ortaya çıktı. Ülkede 35 yaş üstü nüfus içerisinde 1 milyon 128 bin kişinin kalp yetersizliği hastası olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam dikkate alındığında bu hastalığın ulusal ekonomiye yükünün doğrudan tıbbi maliyetler göz önüne alındığında yıllık yaklaşık 1 milyar dolar olduğu hesaplanıyor. Bu maliyetin en önemli kısmını ise ilaç dışı tedavi maliyetleri oluşturuyor. Çalışmada sadece 35 yaş üstü kalp yetersizliği hasta popülasyonu dikkate alındığı için kalp yetersizliğinin gerçek ekonomik yükünün çok daha yüksek olabileceği de belirtiliyor. Çalışmada ayrıca hastaların hastalıkları sebebiyle çalışamama durumu, iş devamsızlığı veya işteki verimlilik kaybına bağlı olarak oluşan dolaylı maliyetler de hesaplandı.

Buna göre, dolaylı maliyetlerin doğrudan maliyetleri aştığı görüldü. Kalp yetersizliği olan hastalar için dolaylı maliyet hasta başına yıllık ortalama 3 bin 386 doları buluyor. Çalışmada yer alan bulgular, ileri kalp yetersizliği evreleri ile maliyetlerin arttığını gösterirken kalp yetersizliğinin daha fazla ilerlemesini önlemenin önemini ortaya koyuyor.