Kalyon’un Finans Merkezi’ndeki rezillik son buldu

Deniz Güngör

İstanbul Ataşehir’de Kalyon İnşaat’ın yapımını üstlendiği Finans Merkezi şantiyesinde, taşeron firma GMKB’de çalışan Yusuf Doğan’ın ödenmeyen ücreti için yaptığı eylem kazanımla sonuçlandı. Doğan “Baskı nedeniyle çoğu işçi susmak zorunda kalıyor. Ancak haklarımızın farkında olmamız gerekiyor” dedi.


Ataşehir’de yapımı halen devam eden Finans Şehir Merkezi şantiyesinde taşeron firma GMKB için 1 yıldır şantiyede çalışan işçi Yusuf Doğan haziran ayında fazla mesai ücretlerinin yatırılmasını talep etti. Doğan, bu talebi üzerine ücretsiz izne gönderildi. İşten çıkarma yasağının son bulmasıyla işveren Doğan’ın anlaşmalı olarak işten ayrılmasını istedi. Ancak Doğan’a teklif edilen tutar mesai ücretlerinin ve tazminatlarının altında kaldı. Doğan ise işten çıkış belgesini imzalamayacağını, ihbar, kıdem tazminatlarını ve fazla mesai ücretlerini talep etti. İşveren tutarı ödemeye yanaşmadı.

Eylem işçilere kazanım getirdi

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) ile hareket eden Doğan ve sendika üyeleri dün şantiyede basın açıklaması yaparak oturma eylemine başladı. Bunun üzerine işveren Doğan ile görüşme talep etti. Sendika Genel Sekreteri Yunus Özgür ve Yusuf Doğan’ın gerçekleştirdiği görüşme sonrası işçi haklarını almayı başardı.

Yusuf Doğan yaşadığı süreci şöyle anlattı: “Şantiye içerisinde sesini çıkarırsan mobbinge maruz kalıyorsun. Ben sesimi çıkardığım için beni tek başıma gönderilmemesi gereken işlere yollardılar. Biliyorum ki içeride işçi arkadaşlarım burada bize destek vermek istiyor. Ancak zor şartlar altında çoğu susmak zorunda kalıyor.”

Şantiye içerisinde yaklaşık 17 bin taşeron işçi olduğunu aktaran Doğan “Hepimiz benzer sorunları yaşadık. Ne resmî tatilimiz oldu ne de hafta sonu çalıştığımız zamanlarda mesai ücretlerimizi alabildik. Ayda sadece 2 kere izin kullanıyordum. İzin istediğin zaman ise işten çıkarılmakla tehdit edildik.”

Haklarımızı bilmek zorundayız

Doğan son olarak şunları söyledi: “Baskı nedeniyle herkes susmak zorunda hissediyor. Mobbinge maruz kalıyoruz. Kimse işinden olmak istemiyor. Çoğunun kurulu bir düzeni var. Ancak ben haklarımı biliyorum, haklarımızı bilmek zorundayız.”

İnşaat-iş Genel Sekreteri Yunus Özgür ise “İşçileri, 45 saat üzerine çalıştırıp ücretlerini, asgari geçim indirimlerini vermeyip sonrasında işçileri izin istediklerindeyse işten çıkarmakla tehdit ediliyorlar. Biz sendika olarak işçinin her zaman yanında duracağız” ifadelerini kullandı.