Kamp Armen Avrupa gündeminde

İnsan Hakları Derneği (İHD), Tuzla'daki Ermeni Yetimhanesi 'Kamp Armen'in Ermeni toplumuna iadesini sağlamak amacıyla Avrupa Konseyi (AK) ve Avrupa Parlamentosu (AP) nezdinde girişim başlattı. İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu tarafından konuyla ilgili olarak hazırlanan birer mektup AK İnsan Hakları Komiseri ve AP Türkiye Raportörü'ne yolladı.

İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu üyeleri derneğin İstanbul Şubesi'nin Beyoğlu'ndaki merkezinde düzenledikleri basın toplantısıyla AK ve AP'ye gönderilen mektup ve başvuru hakkında bilgi verdi.

İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve aynı zamanda komisyon üyesi Avukat Eren Keskin, Kamp Armen konusu bağlamında Türkiye'nin üyelik başvurusu yaptığı Avrupa Birliği (AB) kriterlerini ihlal ettiğini söyledi. Komisyon olarak Kamp Armen ile ilgili olarak daha önce hazırladıkları bir rapor olduğunu ifade eden Keskin, "Türkiye vakıf malları konusunda, Avrupa Birliği'ne katılım süreci gereği, mecburen reform adı altında iyileştirmeler yaptığını iddia etti. Ancak bu hak ihlaline gerçek anlamda bir çözüm getirilemedi. Mevcut Vakıflar Kanunu gerekçe gösterilerek gasp sonucu üçüncü şahısların eline geçenler ise kapsam dışı bırakıldı. Ancak hazineye geçenlerin de yalnızca yüzde 10'u iade edildi. Azınlık vakıfların bütün gasp edilmiş bütün taşınmazlarının iade edilmesi evrensel insan hakları hukukunun gereğidir" diye konuştu.