Google Play Store
App Store

Komisyonlar aracılığı ile Mutabakat Metni'ni hazırlayan Altılı Masa, ortak yapacağı seçim çalışması için "Kampanya Masası" kuracak. Altı parti, ortak cumhurbaşkanı adayının propagandasını bu masa aracılığı ile yürütecek.

‘Kampanya masası’ kurulacak
6’lı Masa Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni Ankara’da duyurmuştu. (Fotoğraf: Depo Photos)

Hüseyin ŞİMŞEK

İletişim, Seçim Güvenliği, Liste, Anayasal ve Yasal Reformlar, Kurumsal Reformlar, Temel Politikalar Komisyonu ile çalışmalarını yürüten Altılı Masa, seçimin yaklaşmasıyla birlikte yeni bir “masa” kurmaya hazırlanıyor.

Millet İttifakı çatısı altında yer alan CHP, İYİ Parti, DP, DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nin seçim çalışmalarını "Kampanya Masası" yürütecek. Ortak cumhurbaşkanı adayının propaganda sürecini organize edecek olan masanın 13 Şubat'taki 12'nci liderler zirvesinde resmen kurulması ve üyelerin belirlenmesi bekleniyor. Kampanya Masası, seçim sürecinde ortak cumhurbaşkanı adayının yakın çalışma ekibi gibi hareket edecek. Altı partiden temsilcilerin yer alacağı masa, seçim sonuçları açıklanana kadar çalışmasını sürdürecek. Masanın propagandadan, mitinglerden ve diğer partilerle ilişkilerin yönetilmesinden sorumlu alt masalarının da kurulacağı kaydedildi.

NASIL DUYURULACAK

Adayın belirlenmesi ve açıklanma yöntemi, Altılı Masa'nın öncelikli gündem maddesini oluşturuyor. Edinilen bilgiye göre, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun ev sahibi sıfatı ile gerçekleştireceği bire bir görüşmelerde, liderler adayın belirlenme ve kamuoyunun karşısına çıkma tarihine karar verecek. Adayın 13 Şubat'a belirleneceği ancak açıklanma yönteminin henüz belli olmadığı kaydedildi. "Geç kalındı" izleniminin bertaraf edilmesi için adayın 13 Şubat gecesi ilan edilmesini savunanların yanı sıra "Görkemli bir miting ile ilan edelim" görüşünü savunanların da olduğu ifade edildi. Ancak 13 Şubat’ta adayın belirlenmesi durumunda resmi açıklama öncesinde kamuoyunun haberdar olacağı görüşü dile getirilerek 12’nci liderler zirvesinden hemen sonra adayın açıklanmasını savunanların ağırlıkta olduğu bildirildi.

ADAY AÇIKLAR

Ülkeyi Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e (GPS) taşıma sürecinin açıklanması ise adaya bırakılacak. Atılacak adımların Cumhurbaşkanı adayı tarafından açıklanmasının “güçlü lider” profiline katkı sağlayacağı, adayın kamuoyuna taahhütte bulunmasının doğru olacağı ifade ediliyor.

GEÇİŞ SÜRECİ

Millet İttifakı'nın seçimlerden başarı ile çıkması durumunda genel başkanların Cumhurbaşkanı yardımcıları olmaları kesinleşti. Sadece milli güvenliği yakından ilgilendiren bazı konularda tüm liderlerin ortak kararının aranması, Cumhurbaşkanı'nın partisinden istifa ederek tarafsız olması, TBMM İçtüzüğü’nün değiştirilerek Meclis’in yetkilerinin artırılması ve muhalefete tanınan hakların genişletilmesinin, geçiş süreci yol haritasında vurgulanacaklar arasında yer alması bekleniyor.

KOMİSYON ÇALIŞIYOR

Geçen hafta ilk toplantısını yaparak aday belirleme ve ortak liste hazırlama sürecini başlatan, İstişare Heyeti olarak da adlandırılan Milletvekilliği Liste Komisyonu, bu hafta bir kez daha bir araya gelerek çalışmayı sürdürecek. Aday adaylığı sürecinin son bulacağı güne kadar senaryolar üzerinden çalışmalarını yürütecek komisyonun, daha sonra ana stratejisine ve hangi illerde hangi partilerin listelerinin kullanılacağına karar vereceği ifade edildi. Seçim simülasyonları üzerine çalışmalar yürütecek masanın hedefi, Millet İttifakı’nın TBMM’de en az 400 milletvekili ile temsili olarak belirlendi.

***

SÜREÇ 10 GÜN UZAYABİLİR

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV’de İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah programında Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayını 13 Mart'ta belirleme niyetinde olduğunu ancak bunun bir hedef olmadığını söyledi. Sürecin bir hafta ya da 10 gün uzayabileceğini belirten Babacan, "geç kaldıkları" yönündeki eleştirilere katılmadıklarını ve önceliklerinin Ortak Mutabakat Metni'ni hazırlamak olduğunu söyledi.

***

'HDP YOK' ELEŞTİRİLERİNE CHP'DEN YANIT

Millet İttifakı'nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde Kürtlere yer verilmediği yönündeki eleştirilere CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın'dan yanıt geldi. Taşkın, "Metinde Kürt yok, HDP yok" tepkilerine yanıt olarak, Altılı Masa'nın kasım ayında açıkladığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi'nde yer alan ve mutabakat metninde de yazan 15 maddenin "doğrudan veya dolaylı olarak Kürt meselesiyle ilgili" olduğunu söyledi. Taşkın, Altılı Masa’nın dün açıkladığı ve dokuz ana başlık altında 2 bin 300'den fazla yeni düzenlemeden oluşan 244 sayfalık Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni Halk TV yayınında değerlendirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı, dokunulmazlıkların kaldırılmasının zorlaştırılması, parti kapatılmasının zorlaştırılması, barajın yüzde 3'e düşürülmesi ve kayyım meselesinin çözülmesi gibi maddelerin Kürtlerle ilgili okunabileceğini belirtti.

***

ALTILI MASA’NIN YOLCULUĞU

Ortak Politikalar Mutabakat Metni yayımlayarak Millet İttifakı adını alan Altılı Masa rotasını belirledi. Şimdiye dek 11 toplantı gerçekleştiren masa yaklaşık 1 yıllık süreçte Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’den seçim güvenliğine, hukuk ve adaletten yolsuzlukla mücadeleye, dış politikadan göçmen sorununa dek onlarca başlığı görüştü. Ayrıca masanın çalışmaları kapsamında şu komisyonlar kuruldu: “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Komisyonu, Seçim Güvenliği Komisyonu, Kurumsal Reform Komisyonu, Anayasal ve Yasal Reform Komisyonu, İletişim Komisyonu, Temel Politikalar Ortak Çalışma Grubu.”

Masanın Şubat 2022’den 30 Ocak 2023’e kadar izlediği yol haritasını derledik:

kampanya-masasi-kurulacak-1120730-1.