Koronavirüs salgını başlayınca Pazarkule Sınır Kapısı'ndan Osmaniye’ye götürülen göçmenler yeniden kentlere taşınmaya başlandı. Osmaniye’den ayrılan göçmenler, kendilerine salgın nedeniyle yakalandıklarına ve kimseden şikâyetçi olmadıklarına dair ifade tutanağı imzalatıldığını ileri sürdü

Kamplardaki göçmenler yeniden kentlere taşınıyor

İSMAİL ARI

İktidarın sınırları açarak Avrupa’ya karşı koz olarak kullandığı göçmenler savrulmaya devam ediyor. Koronavirüs salgının patlak vermesiyle çadırları ve eşyaları yakılarak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) kamplarına götürülen göçmenler, yeniden şehirlere gönderiliyor. Büyük bir kısmı yaklaşık 20 gün önce Osmaniye’deki kamplara götürülen göçmenler, ülkelerine göre ayrılarak gruplar halinde İzmir ve Çanakkale gibi illere götürülüyor.

Osmaniye’den ayrılan göçmenler, jandarma tarafından yazılarak kendilerine imzalatıldığını iddia ettiği ifade tutanağında, “Edirne Düziçi gişelerinde Covid-19 salgını ile kamu düzeni ve kamu sağlığı nedeniyle yakalandı” suçlaması yer aldı. İfade tutanağında, “Adını bilmediğim bir şahıs, plakasını bilmediğim bir minibüs ile bizi Düziçi Gişeleri'ne getirdi. COVİD-19 salgını nedeniyle kamu düzeni ve kamu sağlığını sebebiyle yakalanmam olayı ile ilgili herhangi bir kimseden şikâyetçi veya davacı değilim” denildi.

Edirne’den Osmaniye’ye 19 gün önce zorla götürüldüğü belirten Iraklı A. E. “Bizleri tekrar şehirlere götürüyorlar. Bize, ‘Avrupa’ya mı gitmek istiyorsunuz yoksa Türkiye’de mi kalmak istiyorsunuz?’ diye sordular. Göçmeleri ülkelerine göre ayırarak şehirlere göndermeye başladılar” dedi.

GEÇİCİ KİMLİĞİMİ İPTAL ETTİLER

Iraklı bir başka göçmen ise “Ben 25 yıldır Türkiye'deyim. Konya’da işim ve bir düzenim vardı. Devlet, geçici kimliklerimizi iptal etti ve bize ‘Sınıra gideceksiniz’ dedi. İşimi bıraktım, eşyalarımı yok pahasına sattım. Devlet beni zorlamasa gitmezdim. Önce Edirne’ye götürdüler, sonra da zorla Osmaniye’ye getirdiler. Burada 18 gün kaldıktan sonra da buradaki göçmenleri İzmir ve Çanakkale’ye götürmeye başladılar” diye konuştu.

kamplardaki-gocmenler-yeniden-kentlere-tasiniyor-716783-1.

YİNE ÇOCUKLAR ÖLECEK

“İzmir ve Çanakkale’ye giden arkadaşlar iki gündür yemek yemediğini söylüyor” diyen Iraklı göçmen şu ifadeleri kullandı: “Gidenler aç ve susuz kalmışlar. Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Sınırlar açıldı dediler, herkesi sınıra götürdüler sonra da zorla buraya getirdiler. Kimse sınırdan ayrılmak istemedi. Bizlere deniz yoluyla Yunanistan’a geçin diyorlar, geçtiğimiz yıllardaki gibi olacak, insanlar ve çocuklar yine denizlerde ölecek. Bize yardım etsinler ve burada yeniden bir hayat kurabilelim. Bize geçici korumamızı ve kimliklerimizi versinler. İnsanlar bizden nefret ediyor. Bizi işimizden ettiler, evimizi dağıtmaya zorladılar biz ne yapalım?”

'NE HALİNİZ VARSA GÖRÜN'

Göçmenlerin yaşadıklarına ilişkin Halkların Köprüsü Derneği’nden yapılan açıklamada da şöyle denildi: “Osmaniye, Malatya gibi illere gönderilen mülteciler otobüslerle sahil bölgelerine taşındı. Artık şehirlerden şehirlere geçişin bile çok zorlaştığı bir dönemde mülteciler, Çanakkale ve İzmir gibi illere getirilerek ortada bırakıldı ve kaçak yollarla karşıya geçmeleri bekleniyor. Maalesef bundan kötüsü olamaz dediğimiz her durumda yanılıyoruz. Sokakların, alanların büyük risk olduğu şu dönemde bile mültecilere ne haliniz varsa görün deniliyor” ifadeleri yer aldı.