Kamu emekçileri genelgeden muaf tutuluyor: İş cinayetine davetiye çıkartılıyor

EMEK SERVİSİ

BES İzmir Şubesi, kamu kurumlarında çalışan ve Covid-19 tedbirlerine yönelik açıklanan genelgeye göre idari izinli olması gereken kişilerin işe çağrıldığını açıkladı. Covid-19 kapsamında kamu çalışanlarına yönelik tedbirlere ilişkin esnek çalışma biçimlerine geçildi. Buna göre 60 yaş ve üzerinde olanlar, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanların, idari izinli sayılacağı belirtildi.

BES İzmir Şubesi ise açıklama yaparak, bazı kamu kurumlarında bu kişilerin genelgedeki hükümlerden muaf tutulduğunu ve idari izinli olması gereken çalışanların işe geri çağrıldığını belirtti. Açıklamada, “Özellikle rapor alıp e nabız sistemine işletmek için o kadar uğraş verildikten sonra bulaşın bu kadar arttığı bir dönemde salgının tüm kamu kuruluşlarına yayıldığı ve bu nedenle önlemlerin artırıldığı bir süreçte kronik rahatsızlığı olanlarla ilgili önlemlerin kaldırılması açıkça iş cinayetine davet anlamına gelmektedir” denildi.

Kamu kurumlarında tam bir kargaşa durumunun hakim olduğu aktarılan açıklamada, “Kamu çalışanlarına yönelik tedbirlerin genelge ile düzenlendiğinin bir gün sonrası bir yazı ile Genelgenin kronik rahatsızlığı olanlar, 10 yaş altında çocuğu olan kadınlar, 60 Yaş ve üzerinde olanlar ile ilgili maddesinin bazı kamu kuruluşları için kaldırılması, bir gün sonra 16 Nisan Cuma Günü akşam Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kararı bağlı kurumlara göndermesi, 18 Nisan’da SGK Başkanlığının İl Müdürlüklerine kararı göndermesi, 21 Nisan’da Cumhurbaşkanlığının kararı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kurulması tam bir keşmekeş oluşturmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şunlar dile getirildi: “Madem bakanlıklar bölünecekti neden alelacele bu kararlar alındı. Şu an bu uygulamanın muhatabı kim olacaktır? Pandemi ile ilgili illerde İl Hıfzısıhha Kurulları değil miydi? Kronik rahatsızlığı olanların işe çağrılmasına kim karar verdi açıklanması ve bu uygulamanın derhal kaldırılması gerekmektedir. Aksi takdirde yaşanabilecek sağlık sorunları ve can kayıplarından bu kararı alan ve uygulayan kamu idarecileri olacaktır.” BirGün/ EGE