KESK’in bölgesel ‘geçinemiyoruz’ mitingleri devam ediyor. Asgari ücrete yapılan zammın enflasyonu karşılamadığını söyleyen emekçiler, Ankara’da da meydanlara çıktı.

Kamu emekçileri meydanlarda: Geçinemiyoruz!

Nisa KÜÇÜK

KESK'in çağrısıyla emekçiler, Diyarbakır ve İzmir'in andından Ankara’da da Tandoğan Meydanı’nda bir araya geldi. Yurttaşlar, "Hükümet istifa. Bu ülke bu halk satılık değil. Direne direne kazacağız" sloganları attı.

Mitingde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, emekçilerin gün geçtikçe yoksullaştığını söyleyerek, "Onlar sırça saraylarda lüks ve şatafat içinde yaşarlarken, sadece bir dakikalık elektrik giderleriyle onlarca işçi, emekçi geçinebilecekken bu duruma şükretmemizi istiyorlar" dedi.

ZAMLAR GERİ ALINSIN

Emekçilerin maaşlarıyla ay ortasını bile göremediklerini kaydeden Bozgeyik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde bulunan insanlara temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzenli ve koşulsuz bir gelir kapsamında belirlenecek bir tutarın, temel gelir güvencesi olarak verilmesini istiyoruz. Temel gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını, pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz. Kamunun tasfiyesi anlamına gelen özelleştirme politikalarına son verilmesini istiyoruz. Kamusal, sosyal güvenlik emeklilik sisteminin güçlendirilmesini istiyoruz. Hukuksuz ihraç edilen arkadaşlarımızın derhal işlerine iade edilmesini istiyoruz.”

kamu-emekcileri-meydanlarda-gecinemiyoruz-957397-1.

ASGARİ ÜCRET TEKRAR BELİRLENSİN

"Çalışan işçilerin yarısına yakın asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücrette dolar bazında Afrika ülkelerinin de gerisinde kaldık. Ocak 2021’de 2.825 TL asgari ücretle 384 dolar alınabiliyordu. Bugün ancak 195 dolar alınabiliyor. 2022 yılı itibariyle ise o kadar allayıp pullayarak, tarihi artış diyerek algı yaratmaya çalıştıkları 4.250 TL ile ancak 275 dolar alınabiliyor. 109 dolarlık erimenin tarihi artış diye sunulması ancak AKP gibi rakamlara takla attıran, Ali Cengiz oyunlarında master yapan, yandaş medya üzerinden algı operasyonlarında ustalaşan bir iktidara nasip olurdu, onu da yaptılar. Asgari ücrette açıklanan artış eriyen alım gücümüzün yarısını bile karşılamıyor. O yüzden yıl bitmeden derhal insanca yaşayacak bir asgari ücret tutarının belirlenmesini, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz."

kamu-emekcileri-meydanlarda-gecinemiyoruz-957398-1.

OHAL'İ GETİRME YOLUNA GİRMESİNLER

"Demokratik yöntemlerle ülkeyi yönetemediklerinden kendi yarattıkları ekonomik krizi gerekçe göstererek fiilen uyguladıkları OHAL’i yeniden resmileştirme, KHK’lar eliyle yönetme niyetlerini gizlemiyorlar. Son günlerde basın yoluyla kamuoyunu buna alıştırmaya, hazırlamaya çalışıyorlar. Buradan uyarıyoruz, zerre kadar akıl kalmışsa böylesi bir yola girmesinler. Gidiyorlar, gidecekler… Telaşları, tehditleri, korkuları bundandır. Ne yaparlarsa yapsınlar, artık bıçak kemiğe dayandı. Sırtını sermayeye yaslayan, emeğe, emekçilere düşman bu düzen böyle gitmez. Biliyoruz ki, bu düzen kendiliğinden değişmeyecek."