Rekor kıran haziran ayı enflasyonunun ardından memur ve emekli maaşlarına yüzde 5.75 zam yapılacağının açıklanmasına tepkiler sürüyor. Kamu çalışanları ve emekliler “Bu oranı ve sefalet ücretini kabul etmiyoruz” dedi

Kamu emekçileri sefalet ücretini kabul etmiyor

YAKUP DURMUŞ

Son on sekiz yılın en yüksek ikinci haziran ayı enflasyonunun ardından memur ve emekli maaşlarına yüzde 5.75 zam yapılacağının açıklaması kamu çalışanlarını ve emeklileri isyan ettirdi.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine tepki gösteren KESK, 2020 bütçesinin revize edilmesini istedi, “Emekten, Halktan Yana Gerçek Bir Normalleşme İçin Emekten, Halktan Yana Bir Bütçe, İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Gelir İstiyoruz!” şiarıyla imza kampanyası başlatıldığını duyurdu.

Yapılan açıklamada “Milyonlarca insanın sokakta, pazarda, mutfakta karşılaştığı hayat pahalılığı ile TÜİK enflasyon verileri arasında uçurum var. TÜİK’in pandemi sürecinde yaşanan işsizliği bile hesap oyunları ile nasıl düşük gösterdiği biliniyor. Enflasyon hesabında dar gelirlilerin, emekçilerin gelirlerinin yüzde altmış beşini harcadığı gıda ve konut (kira, elektrik, su, doğalgaz vb) giderlerini yarı yarıya düşük tutma başta olmak üzere rakamlara nasıl takla attırdığını tüm vatandaşlar görmektedir” dendi.

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) ise yaptığı açıklamada, “Bu oranı ve sefalet ücretini kabul etmiyoruz” denen açıklamada, “13 milyon emeklinin 8 milyonu 2 bin TL ücret alırken, devletin en yetkili ağızlarından bin 500 TL’nin altında ücret alan emekli olduğu gerçeği ifade edilmişken, bir toplum sağlığı meselesi olması gereken koronavirüs salgınında bizleri ekmek ve maske arasında sıkıştırmaya ve bu salgını fırsat bilip fırsatçılık peşinde koşulmuşken, adeta emeklilerle dalga geçercesine temmuz ayı zam oranı yüzde 5,75 olarak açıklandı” ifadeleri yer aldı.

ARTIŞ KOMİK BİLE DEĞİL

Açıklamada, “Emeklilerin komik bile denemeyecek oranda ücret artışlarına, dalga geçer gibi açıklanan ücret zamlarına değil, anayasal güvenceye sahip bir statüye ve toplu sözleşmeli bir sendikal örgütlenmeye, demokratik ve barış içinde kardeşçe yaşanan bir ülkeye ihtiyaçları vardır. Emekliler bunun için örgütlenmeye ve mücadele etmeye devam edecektir” ifadelerine de yer verildi

EK ZAM TALEBİ

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Adana Şubesi de zam oranını eleştirdi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Fatma Sarioguz Güney, emekçilerin vergi soygunu ve siparişle hazırlanan enflasyon rakamlarına tahammülü kalmadığını belirtti. Ek zam istediklerini belirten Sarıoğuz, “Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekliği yansıtmadığı ortada. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz enflasyon farkı zam olmadığı gibi reel kayıplarımızı karşılamaktan oldukça uzak” ifadelerini kullandı.

Önceki gün açıklanan TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 12.62, aylık enflasyon da yüzde 1.13 olarak açıklanmıştı.