KESK İzmir Şubeler Platformu, insanca yaşayacak bir ücret talebiyle eylem yaparak, kamu emekçilerinin hak ettiği ücreti alması için mücadele çağrısında bulundu ve iktidara kırmızı kart göstererek "Artık yeter" dedi

Kamu emekçilerinden 'insanca yaşayacak bir ücret için ek zam' talebi

BİRGÜN EGE

KESK İzmir Şubeler Platformu, “İnsanca yaşayacak bir ücret için ek zam istiyoruz" talebiyle Konak Kemeraltı girişinde eylem yaptı. Yapılan açıklamada, kamu emekçilerinin son bir yılda yüzde 35 yoksullaştığı açıklanırken, iktidara kırmızı kart gösterildi.

Sahte enflasyon rakamlarıyla düşük ücrete mahkum edilmek istendiklerini söyleyen KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, “Türkiye ortalama bir kamu emekçisi yıllık gelirinin yüzde 35’ni vergi olarak devlete geri veriyor. Karşılığında ise özellikle son 10 yıldır düşük yüzdelik zamlarla sistematik olarak yoksullaştırılıyor. Emekçiler kredi borçlarıyla kıskaca alınmış durumda. Mart 2021 itibarıyla 28.3 milyon kişinin toplam ihtiyaç kredisi borcu 412 milyar liraya çıktı. Krizi lehine çevirmekte ustalaşmış olan AKP, yıllardır emekçilerin alın terleriyle oluşmuş kaynakların patronlara aktarılmasında, doğanın talan edilmesinde ve kamu kaynaklarının sermayeye peşkeş çekilmesinde salgın dönemini de fırsata çevirmiş durumdadır” dedi.

kamu-emekcilerinden-insanca-yasayacak-bir-ucret-icin-ek-zam-talebi-889256-1.

Tek adam yönetiminin pandemiyi fırsata çevirdiğini belirten Güven, “Birileri servetlerine servet katarken, işçi ve emekçiler açlık sınırının altında asgari ücrete mahkum ediliyor. Kamu emekçileri de bu süreçten payına düşeni alıyor. Yargı talimatla, maliye ve SGK yapılandırma adı altında aflarla faaliyetlerini sürdürüyor. Ülkeyi A.Ş gibi yöneteceğiz diyenlerin getirdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde hak hukuk adalet talebi her geçen gün yükselirken kamu kurumlarında liyakat yerlerde sürünüyor” diye konuştu.

İnsanca yaşanabilecek bir maaşın hakları olduğunu söyleyen Güvenl, şunları dile getirdi: “Gerçek bir toplu sözleşme mücadelesinde; vergi diliminin yüzde 15’de sabitlenmesi vergide adalet için Kamuda yoksulluk sınırı altında maaş uygulamasına son verilmesi TİS sürecinde bütün kamu emekçilerini, kayıplarımızın giderilmesi, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi ve grevli-toplu sözleşmeli sendika hakkı için işyerlerimizden başlayarak taleplerimiz etrafında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.”