Kamu emekçisinin payı sefalet

Emek Servisi

Kamuda çalışan yüz binlerce işçi adına Türk-İş ve Hak-İş ile hükümet arasında anlaşma sağlanarak yüzde 12’lik zamma imza atıldı. Kamu iş kollarında örgütlü sendikalar tarafından da imzalanan yüzde 12’lik zam ise tepkiye neden oldu. İki yıllık sözleşmeye göre kamu işçileri ilk 6 ay yüzde 12, diğer 6 aylık dönemlerde ise yüzde 5’er oranında ücret zammı alacak.

Enflasyonun altında kalan zam oranı iş kollarında da tepkiyle karşılandı. Türk-İş ve Hak-İş ile hükümet arasında kamuda çalışan işçiler için imzalanan kamu çerçeve protokolü kapsamında, kamu işkollarında örgütlü sendikalar da imzaları attı. Yol-İş Sendikası’nın Karayolları Genel Müdürlüğü, Demiryol-İş’in Devlet Demiryolları, Harb-İş’in Milli Savunma Bakanlığında, Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş’in Sağlık Bakanlığında çalışan kamu işçileri için yürüttüğü toplu sözleşmelerde kamu çerçeve protokolünde kabul edilen zam oranlarına imza atıldı. Yaklaşık 200 bin civarında işçiyi adeta sefalet zammına mahkûm eden sözleşmeye tepkiler ise büyük.

YÜZDE 20 ZAM TALEBİ

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ile Hak-İş, kamu çerçeve sözleşmesinde asgari ücret seviyesindeki düşük ücretlerin 4 bin 800 TL’ye çıkarılmasını, ilk 6 ay için de tüm ücretlere yüzde 20 zam yapılmasını talep etmişti. İktidar ise ilk teklifinde işçiye birinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif etti. Hükümetin ilk olarak brüt 3 bin 577 lira (asgari ücret) ile 3 bin 750 lira arasındaki ücretlere 100 TL zam, brüt 3 bin 750 lira ile 4 bin lira arasındaki ücretlere de 60 TL zam teklifi sendikalar tarafından reddedilmişti. İmzalanan toplu sözleşmede alınan ilk yıl yüzde 12+5, ikinci yıl 5+5 oranındaki zam gerçek enflasyonun neredeyse yarısında kaldı. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre enflasyon temmuzda yüzde 1,80 artarken, yıllık bazda yüzde 18.95 olmuştu.