Kamu görevlisi suçu işlemekle  değil, önlemekle görevli

HABER MERKEZİ

İstanbul Avcılar’da bir polisin, saat 22.00'den sonra kendisine içki satan kuruyemişçiye ceza kesmesi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. AYM, kamu görevlilerinin suç işlenmesine ortam hazırlamakla değil, suçun önlenmesi ile görevli olduğunu vurguladı. Avcılar'da bir polis kimliğini gizleyerek girdiği kuruyemişçiden içki satış yasağının uygulandığı 22.00-06.00 saatleri arasında içki alıp ardından tutanak tuttu.

Tütün ve Alkol Denetleme Kurumu, polis tarafından tutulan tutanağa dayanarak kuruyemişçinin sahibi Muhsin Hükümdar’a 30 bin 454 lira idari para cezası verdi. Cezaya itiraz eden Hükümdar, konuyu yargıya taşıdı. İtirazı Küçükçekmece 2. Sulh Ceza Hakimliğince reddedilen Hükümdar, ‘hak ihlali’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Konuyu inceleyen yüksek mahkeme, Hükümdar’ı haklı bularak adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Kararda, kamu görevlisinin ‘edilgen bir biçimde kabahat teşkil eden eylemi incelemekle sınırlı kalmadığı ve bunun aksine kabahatin işlenmesinde aktif olarak rol aldığı’ tespitinde bulunuldu. AYM, kabahatin daha önce işlendiği yönünde bir şüphe olmadığı halde “kamu görevlileri aracılığıyla bu kabahatin işlenmesine sebebiyet verildiği” değerlendirmesi yaptı.