Depremden etkilenen 10 kentten 6’sında mayıs ayında birçok kamu ihalesinin iptal edildiği öğrenildi. İptal edilen ihaleler arasında güçlendirme için olanlar ise dikkat çekti. Mayıstan bu yana iptal edilen ihale sayısı 6 ilde tam 58 oldu. En çok ihale iptali ise Hatay’da.

Kamu ihaleleri iptal edilmiş
Fotoğraf: AA

Mustafa KÖMÜŞ

Depremden etkilenen illerde birçok kamu kurumu zarar gördü. Bu kentlerin birçoğunda yapım, onarım ve güçlendirme için açılan ihalelerin büyük bölümünün son aylarda iptal edildiği ortaya çıktı. Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda yer alan bilgilere göre ihaleler “geçerli teklif veren istekli çıkmaması nedeniyle” ya da “bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/ yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması nedeniyle” iptal edildi.

Depremin etkilediği illerde mayıs ayından bu yana iptal edilen ihalelerin sayısı ve bu ihalelerin bazıları şöyle:

•Adana: Son aylarda 4 ihale iptal edildi. 4 ihale de yapım işiydi. Adana Vali Konağı ile Adana Seyhan Küçükdikili Polis Merkezi Amirliği yapım işlerinin iptal edilmesi dikkat çekti.

•Malatya: Mayıs ayından bu yana iptal edilen ihale sayısı 13 oldu. Bu ihalelerin 4 tanesi onarım 9 tanesi ise yapım işiydi. İptal edilen ihaleler içinde öne çıkanlar Fatma Aliye İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi onarım ile Yeşilyurt İlçesi Kaymakamlık Lojmanı yapım işi ihaleleri oldu.

•Hatay: Depremden en çok etkilenen kentlerin arasında yer alan Hatay’da tam 33 ihale mayıstan bu yana iptal edildi.

Bu ihalelerin büyük çoğunluğu ise güçlendirme ihalesi oldu. İptal edilen ihalelerden bazıları şöyle:

•Samandağ Halk Eğitim Merkezi (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü) Güçlendirme Yapım İşi

•Payas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi B-C-D-G-H-I Blok Güçlendirme Yapım İşi

•İskenderun Bilim Sanat Merkezi İkmal İnşaatı Yapım İşi

•İskenderun Vergi Dairesi İnşaatı Yapım işi

•Diyarbakır: İptal edilen ihale sayısı 6 oldu. Bu ihalelerin 5 tanesi güçlendirme ve onarım, 1 tanesi ise yapım işiydi. Çüngüş İlçesi Yusuf Kamil Adıgüzel Kütüphanesi onarım işi ile Bağlar İlçesi Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Güçlendirme ve onarım İşi’nin iptal edilmesi dikkat çekti.

•Urfa: Depremden diğer kentlere göre daha az etkilenen kentler arasında yer alan Urfa’da da 3 ihale iptal edildi. İhalelerin tamamı yapım işiydi. Akçakale İlçe Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası yapım işi ihalesinin iptal edilmesi göze çarptı.