MSB’ye bağlı ASFAT A.Ş’de çalışan tüm personel ve aile fertleri için şirket bütçesinden özel sağlık sigortası yaptırıldı. Sigortalanan 468 kişiden 102’sinin personel eşi, 171’inin ise personel çocuğu olduğu bildirildi.

Kamu kaynağı ile ailece sigorta

Mustafa BİLDİRCİN

Sermayesinin tamamı Hazineye ait olan ve Milli Savunma Bakanlığı’nca temsil edilen ASFAT A.Ş’de çalışan personelin ailesine, şirket bütçesinden kaynak aktarılarak özel sağlık sigortası yaptırıldığı ortaya çıktı.

Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş’nin 2020 yılına yönelik hesapları mercek altına alındı. Şirketin hesaplarında gerçekleştirilen Sayıştay denetimleri, mevzuata aykırı uygulamaları da açığa çıkardı.

ŞİRKET BÜTÇESİNDEN 468 KİŞİYE SİGORTA

Sayıştay denetçileri, kurumda görev yapan tüm personel ile personeli aile üyelerine şirket bütçesinden tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırıldığını tespit etti. Mayıs 2019 tarihli yönetim kurulu kararına dayandırılan uygulama kapsamında bir firma ile 7 Mart 2019-7 Mart 2020 dönemini kapsayacak şekilde sözleşme imzalandığı belirlendi. Poliçe bedeli şirket bütçesinden karşılanarak sigortalatılan kişi sayısının 468 olduğu öğrenildi.

Sağlık sigortalarının çıkış zeyilnameleri incelenerek ortaya çıkarılan mevzuata aykırılığın detayları da denetim raporuna kaydedildi. Tamamlayıcı özel sağlık sigortası yaptırılan personel sayısının 146 olduğu belirtilirken “Personel eşi” olarak kayıtlara geçen 102 kişinin de sigortadan faydalandığı bildirildi. Personel çocuğu 171 kişinin de özel sağlık sigortalarının da ASFAT kasasından karşılandığı bildirildi. Çalışanların eş ve çocuklarını da kapsayan özel sağlık sigortası uygulaması için şirket kasasından çıkan para, 265 bin 237 TL ile ifade edildi.

Sayıştay, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı bir kamu şirketi olan ASFAT A.Ş’de çalışan tüm personel ile bunların aile fertlerine şirket bütçesinden kaynak aktarılarak sigorta yaptırılmasının uygun olmadığının altını çizdi.