KİT’lerde yapılan denetimler, çok sayıda usulsüzlüğü de açığa çıkardı. Kömür İşletmeleri’nin nakdi ve fiziki yatırım tutarları arasında dengesizlik bulunduğu, Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü’nün şüpheyi saha çalışanlarına çeken mazot hırsızlığına ilişkin kontrol sisteminin ise yetersiz olduğu bildirildi.

Kamu kaynakları ‘denetimsiz’ harcanıyor

Mustafa M. BİLDİRCİN

Kamu kaynaklarını kullanarak ekonomik faaliyetlerde bulunan Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde (KİT) yapılan denetimler, usulsüzlükleri gözler önüne serdi.

Türkiye Petrolleri A. O. Genel Müdürlüğü’nün motorin hırsızlığını önleyici iç kontrol sisteminin yetersiz olduğu tespit edildi. Sondaj sahalarında temin edilen motorine yönelik hırsızlık şikâyetlerinin arttığı ancak bunu önleyecek herhangi bir mekanizmanın devreye sokulamadığı bildirildi.

MAZOT HIRSIZLIĞI

Batman Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda sondajı yapılan bir kuyu faaliyetinde kullanılmak üzere 257 bin litre mazot temin edildiği, 236 bin litre mazotun operasyonda kullanıldığı, 22 bin litre mazotun ise TPIC çalışanlarına teslim edildiği bildirildi. Hırsızlık ihbarı yapılan mazotun, teslimatın ardından yapılmış olabileceğine ilişkin bilgilerin raporlarda yer aldığı belirtildi. Bir diğer hırsızlık ihbarında ise sondaj faaliyetlerinde kullanılmak üzere alınan motorine ilişkin hırsızlığın saha çalışanlarının bir kısmı tarafından yapılmış olabilme ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Tüm bu şüphelere karşın idarenin, hırsızlığı önleyecek kontrol mekanizmalarını devreye sokmakta zafiyet yaşadığı ifade edildi. Sayıştay, motorini sahalara getiren tankerlerde ölçüm yapan cihazların kalibresinin en iyi şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.
Kamu kaynakları kullanılarak yapılan işlerdeki usulsüzlüklere Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nda (TKİ) yapılan incelemelerde de karşılaşıldı. TKİ’nin 2019 yılı yatırım programında yer alan projeler arasında yer alan ve “Yıllara Sari Olmayan Muhtelif İşler” projesinde nakdi ve fiziki yatırım tutarları arasında dengesizlik olduğu anlaşıldı.

Muhtelif İşler Projesi’nin 2019 yılında 71,6 milyon TL ödeneği bulunduğu kaydedildi. 2019 yılı içerisinde bu ödeneğin 20,7 milyon TL’sinin nakit olarak harcandığı ancak 19,6 milyon TL’sinin fiziki yatırıma dönüştürüldüğü belgelendi. 2019 yılında 1,1 milyon TL’lik yatırımın fizikileştirilemediği kayıtlara geçirildi.