Salgın döneminde öğrencileri yalnız bırakan AKP yine özel okulları tercih etti. Özel okullara verilecek teşvikler açıklandı. Eğitimci Özgür Bozdoğan, halkın vergileriyle oluşan kaynakların özel okullara aktarıldığını söyledi.

Kamu kaynakları özele bağlandı

Berkay SAĞOL

AKP kamu kaynaklarını yine özel okullara ayırdı. Salgın döneminde okullara ve öğrencilere yeterli destek verilmezken dün Resmi Gazete’de yayımlanan iki tebliğde özel okullara verilecek teşvikler açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, "5580 Sayılı Kanun Kapsamında Açılan Özel Okullarda Öğrenim Gören ve Önceki Yıllarda Eğitim ve Öğretim Desteği Kapsamına Alınıp Öğretim Kademesini Tamamlamayan Öğrencilere 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılında Eğitim ve Öğretim Desteği Ödemesine İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete’de yayımlandı.


2021-2022 eğitim-öğretim yılında ilkokul 4. sınıf, ortaokul 8. sınıf ile ortaöğretim 11 ve 12. sınıf okul kademelerinde öğrenim gören her bir öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verilecek. Yapılan tebliğde, organize sanayi bölgeleri (OSB) içinde ve dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler için verilecek eğitim ve öğretim destek tutarları ve bunlara ilişkin hususlar da düzenlendi.

Meslek lisesi olmayan özel okullar için verilecek teşvikler öğrenci başına şöyle oldu:

• İlkokul 4’üncü sınıf: 4 bin 165 TL
• Ortaokul 8’inci sınıf: 4 bin 850 TL
• Ortaöğretim 11’inci ve 12’nci sınıf: 4 bin 850 TL

Özel meslek liseleri içinse organize sanayi bölgesi içinde olanlar ile dışında olanlara farklı tutarda teşvik verileceği açıklandı. OSB dışındaki meslek liselerinde öğrenci başına bazı teşvikler şöyle oldu:

• Denizcilik: 7 bin 186 TL
• Gıda teknolojisi: 6 bin 739 TL
• Makine teknolojisi: 7 bin 549 TL
• Tarım: 7 bin 775 TL

OSB içinde yer alan liselerde ise öğrenci başına teşviklerin bazıları şöyle oldu:

• Kimya teknolojisi: 8 bin 420 TL
• Motorlu araçlar teknolojisi: 9 bin 125 TL
• Plastik teknolojisi: 8 bin 470 TL
• Tekstil teknolojisi: 8 bin 23 TL
• Yenilenebilir enerji teknolojileri: 9 bin 215 TL

Bir önceki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2018 yılında açıklama yaparak desteğin kademeli olarak kaldırılacağını söylemişti. Selçuk, "Önümüzdeki süreçte özel öğretime teşvik uygulamasını kademeli olarak azaltarak kaldıracağız. Buradaki bakış açımız dezavantajlı durumda olan resmi okullarımızdaki niteliksel ve nicel gelişime hizmet etmektir" demişti.

‘KALICI HALE GELDİ’

Konuyla ilgili konuşan Eğitimci Özgür Bozdoğan, "Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okulları destek ve teşvik politikası devam ediyor. Bakanlar, yönetimler değişse de kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması kalıcı hale geldi. Kamu okullarının eksiklerini karşılayamadıkları, salgın döneminde okullarda hiçbir tedbir alamadıkları dönemde, kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması kabul edilebilir bir durum değil. Bu bir tercihtir” dedi.

“Siyasi iktidarın tercihinin kamudan yana değil özel okullardan yana olduğunu bir kez daha gördük” diyen Bozdoğan şöyle konuştu: “Bu uygulamanın acilen sonlandırılmalı ve kaynaklar kamu okullarına aktarılmalı. Halkın vergileriyle oluşan kaynakların kamu okullarına aktarılması gerekiyor. Eğitim bir kamu hizmetidir ve kamu okullarında kamu emekçileri tarafından verilmelidir. Resmi gazetede yayımlanan bu tebliği bizim kabul etmemiz mümkün değil."

***

Eğitim hakkı satılığa çıkarıldı

Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) de Resmi Gazete’de yayımlanan özel okul teşviklerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, bu şekilde eğitim hakkının satılığa çıkarıldığı ifade edildi.

Teşviklerin Dünya Çocuk Hakları Günü’nde duyurulduğunun altı çizilen Veli-der açıklamasında şunlar denildi:

“20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde özel okullara, özel meslek liselerine kaynak aktarımı haberi ile güne uyandık.

En az 2 milyon çocuğun ‘çocuk işçi’ olarak çalıştırıldığı, son 20 yılda en az 787 çocuğun çalıştırılırken yaşamını kaybettiği, salgının ilk yılında en az 6 milyon çocuğun eğitime hiç erişemediği, en az 675 bin öğrencinin örgün eğitim dışına çıktığı bu dönemde gereken önlemler için ayrılmayan kaynakların bir kez daha özel okul sahipleri için kullanılacağı Resmi Gazete’ de yayınlandı.

Kamusal eğitim hakkına sahip çıkmak ortak geleceğimize sahip çıkmaktır. Kamu kaynakları, bütçe biz velilere, çocuklarımıza, eğitim emekçilerine aittir. Bize ait kaynakların özel okul sahiplerine aktarılmasını kabul etmeyeceğiz. Karar alıcılar tüm çocuklarımızın kamusal eğitim hakkından sorumludur.”