Avrupa Birliği Başkanlığı’nın, “Yolluk ödeneği” altında ödemesini yaptığı uçak biletlerini ihalesiz şekilde tek bir firmadan temin ettiği ve ücretini doğrudan firmaya ödediği belirlendi.

Kamu kaynakları ‘uçurulmuş’

Mustafa M. Bildircin

Sayıştay denetimleriyle ortaya konulan kamu kaynakları ile yapılan ve israfa yol açan harcamalara yenileri ekleniyor. Avrupa Birliği Başkanlığı’nın, ücreti yolluk ödeneği ile karşılanan uçak biletlerini ihalesiz şekilde tek bir firmadan aldığı tespit edildi.

Sayıştay denetçilerinin Avrupa Birliği Başkanlığı’nın mali hesaplarında yaptığı denetimler de devlet kurumlarındaki çürümeyi ve sorumsuz idarecilik anlayışını gözler önüne serdi. İdarenin, yurtiçi ve yurtdışı görevlendirmeleri için ihalesiz uçak bileti aldığı belirlendi.

EVRAKA EKLENMEDİ

Biletlerin ödemesinin doğrudan firmaya yapıldığı, kendileri uçak bileti alanlar hariç uçak biletlerinin kişiler tarafından beyan edilmediği ve harcama evraklarına eklenmediği de denetimlere takıldı. Ödemenin doğrudan seçilmiş tek bir seyahat firmasına kurum adına kesilen firma faturaları üzerinden yapıldığını tespit eden Sayıştay denetçileri, biletlerin temin edildiği firma ile idare arasında herhangi bir protokol bulunmadığının altını çizdi. Firmaya uçak bileti karşılığı yapılan ödemenin, “Yolluklar” isimli kalemden yapıldığına dikkati çeken denetçiler, “Kişilerin yolluk bildirimlerinde uçak bileti beyanı bulunmamaktadır. Ancak çok az sayıda kişinin biletlerini kendileri alarak yolluk beyanına eklediği tespit edilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

İNDİRİM UYGULANMADI

İhalesiz şekilde uçak bileti alınan firmanın, uçak biletinin yolcu nüshasının çıktısını da ekleyerek fatura kestiği anlaşıldı. Firmadan alınan biletlerde, “Endorsement” adı altında bir tutar bulunduğu, fiyatın normal bilet fiyatından yüksek olduğu bildirildi. Firma ile görüşen denetçiler, firmanın ayrıca bir komisyon almadığını beyan ettiğini, herhangi bir indirim de uygulanmadığını dile getirdiğini belirtti.

Avrupa Birliği Başkanlığı’nın mali hesaplarında tespit edilen mevzuata aykırılığın bir benzerine Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın denetim raporunda da karşılaşıldı. Kurumun, geçici görevlendirmeler için bir seyahat firması ile sözleşme yaptığı ve bu firmadan belli bir komisyon vererek uçak bileti ve ayrıca belirlenen bir ücret karşılığı görevlendirilen kurum personelinin havaalanına transferi için hizmet alımı yaptığı açığa çıkarıldı.

Denetçiler, seyahat eden kişilerin yolluk bildirimine uçak bileti ve transfer bildiriminin eklenmediğini, paranın doğrudan firmaya ödendiğini belirlerken faturaya sadece firmanın ürettiği ve kendi komisyonunu da dahil edildiği bir çıktının eklendiği bildirdi.