Kamu kurumları şiddete karşı önlem almıyor

‘Evde kal’ çağrılarının ardından yeterli önlemlerin alınmadığı yine gözler önüne serildi. 16 Mart’tan itibaren şiddet çağrılarını telefonla almaya başlayan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarındaki aksaklıkları raporlaştırdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına (AÇSHB) bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün (KSGM) yalnızca gerekli önlemleri aldıkları bilgisinin edinildiğine yer verilen raporda, söz konusu eylemlerin de bilim kurulu tarafından tavsiye edilen önlemler olduğuna değinildi. Kamu kurumlarının pek çok önlemi almaktan geri durduğuna değinilen rapordaki kadına yönelik şiddetle mücadeledeki aksaklıkların özeti şu şekilde:

■ Bakanlığın şeffaf çalışma yürütmediğini ve bir acil eylem planı olmadığını gösterdi.

■ Kolluk kuvvetleri ve Şiddet Önleme İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), kadınlara kalacak yer için yönlendirme yapmıyor.

■ Kadınlar sığınak talepleri için en çok başvurdukları kolluk birimlerinde yanlış bilgilendiriliyor, salgın bahane gösterilerek caydırıcı ve kötü uygulamalara maruz kalıyor.

■ Koronavirüse karşı nasıl önlem alındığı bilgisine erişilemezken test yaptırıldığını söyleyen yetkililer olduğu gibi bunu her kadın için yapmanın mümkün olmadığını söyleyenler de var.

NELER YAPILMALI?

Mor Çatı’nın raporunda alınması gereken önlemlerden bir kaçı şu şekilde:

■ Online sosyal, psikolojik ve hukuki destek verilmeli ve sosyal yardımların arttırılması, ulaştırılması için Sosyal Hizmet Merkezi kriz masaları oluşturulmalıdır.

■ Alo 183 kadına yönelik şiddet özelinde Acil Yardım Hattı olarak çalışmalıdır.

■ Kolluk kuvvetleri 6284 sayılı Kanun’da tanımlanan görevlerini harfiyen, ihmal etmeden yerine getirmeli, getirmeyenler hakkında cezai işlem uygulanmalıdır.

■ Sığınak ve acil barınma ihtiyaçları salgına ilişkin sağlık önlemleri uygulanarak sağlanmalıdır.

EVDE ERKEK ŞİDDETİ SÜRÜYOR

Bir kadın daha evde erkek şiddetine maruz bırakıldı. Manisa’nın Turgutlu ilçesinde dün yaşanan olayda Kamil Akyol, kendisinden defalarca boşanmak istediğini ifade eden Tülay Akyol’u bıçakla yaraladı.

Evde temizlik yapılmasından ‘rahatsız’ olan Kamil Akyol yaşanan tartışmanın ardından kadına saldırdı. Yaralanan kadın hastanede tedavi altına alınırken Kamil Akyol ise gözaltına alındı. Sürekli tehdit edildiğini belirten Tülay Akyol, “Sürekli öldürmekle tehdit ediyor. Bu kaçıncı tehdit? Boşanmak istiyorum, boşanmıyor” dedi.