Şili’de, eşinin yaptığı darbe ardından başkanlığını yaptığı vakfa hibe yoluyla çok sayıda kamu varlığını aktaran faşist diktatör Augusto Pinochet'in eşi Lucia Hiriart 98 yaşında öldü

Kamu mallarını yağmalamıştı: Şili'de diktatör Pinochet'in eşi Lucia Hiriart 98 yaşında öldü

Fotoğraf: Ölüm haberinin açıklanması üzerine, başkent Santiago sokaklarına dökülen Pinochet karşıtları araç konvoyları oluşturdu, şarkılar söyleyip dans etti.

Şili'de, faşist diktatör Augusto Pinochet'in eşi Lucia Hiriart 98 yaşında öldü.

Hiriart'ın oğlu Marco Antonio, son yıllarını tecrit altında geçiren Hiriart'ın Santiago'daki evinde öldüğünü açıkladı.

Hiriart'ın son zamanlarda solunum sistemi rahatsızlıklarından tedavi gördüğü biliniyordu.

Hiriart'ın, eşinin iktidara geldiği 1973'ten 2016'ya kadar başkanlığını yaptığı vakfın, cunta döneminde hibe yoluyla kamuya ait çok sayıda araziyi devraldığı ve cunta yönetiminin sona ermesinin ardından da satış ve kira gelirleriyle büyük miktarda varlığa hükmettiği biliniyordu.

Eşi Pinochet'in Washington'daki Riggs Bank'daki serveti dolayısıyla 2 kez soruşturma geçiren Hiriart, kendisi ve ailesinin adının karıştığı yolsuzluk davasında da yargılanmıştı.

Şili Yüksek Mahkemesi, Hiriart ve ailesi hakkındaki davaları düşürürken, aileye ait 20 gayrimenkul ve 1,6 milyon dolara da el koymuştu.

Pinochet ise 2006'da 91 yaşında ölmüştü.

ŞİLİ FAŞİST DARBESİ

Şili'de 11 Eylül 1973'te askeri darbeyle sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende'yi deviren General Pinochet, yönetime el koymuştu.

Pinochet'nin 17 yıl süren diktatörlük döneminde yaklaşık 3 bin sivilin öldürüldüğü veya kaybolduğu, on binlerce kişinin işkence gördüğü ve 200 bin kişinin sürgün hayatı yaşadığı tahmin ediliyor.