Sermaye Piyasası Kurulu'nun Pay Tebliği’nde değişiklik yapılarak pay satışları usulü yeniden düzenlendi. Türkiye Varlık Fonu, alt fonları ve kurduğu şirketler ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın sahip olduğu hisselerin satışı, önceden satış bilgi formu düzenleme, kurul onayına sunma gibi hükümlere tabi olmayacak

Kamu varlıklarına daha kolay satış

NURCAN GÖKDEMİR

Türkiye’nin en stratejik kurumlarının bünyesinde toplandığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın başkanvekilliğini yaptığı Türkiye Varlık Fonu şirketlerinden pay satışı diğer kamu kurumlarına göre daha kolay yapılacak. Kamu varlıklarının elden çıkarılmasının baş aktörü Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da aynı kolaylıklardan yararlanacak.

Sermaye Piyasası Kurulunun Pay Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, payları borsada işlem gören ortaklıkların herhangi bir on iki aylık dönemde sermayelerinin yüzde 10’unu aşan pay satışlarında şu yöntem izlenecek:

“İlgili ortaklıkların sermayesinin yüzde 20’nden fazlasına tek başına veya yönetim kurulu üyelerinden en az birini seçme veya genel kurulda aday gösterme hakkını veren imtiyazlı paylara sahip olan ortaklar pay satış bilgi formu düzenleyecek. Bu form satış öncesinde Kurulun onayına sunulacak. İhraççı, pay satış bilgi formunun hazırlanmasında gerekli kolaylaştırıcı tedbirleri alacak.”

Kurulca onaylanan pay satış bilgi formu, onay tarihinden itibaren beş gün içinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’’nda ilan edilecek. Pay satış bilgi formu kapsamındaki payların borsada satışa çıkarılmasıs durumunda ilk satış işlemine, en erken bu formun Kamuyu Aydınlatma Platformunda ilan edilmesini izleyen üçüncü iş günü başlanabilecek.

Pay satış bilgi formu kapsamındaki payların günlük olarak satışa konu edilecek toplam nominal değeri, pay satış bilgi formu kapsamındaki payların toplam nominal değerinin yüzde 10’unu aşamayacak.

Sermayenin yüzde 10’unu aşan pay satış oranının tespitinde, sadece gerçekleşen satış tutarları dikkate alınacak, alımı yapılan tutar dikkate alınmayacak.

TVF VE ÖİB İSTİSNA

Bu tebliğde düzenlenen pay satış bilgi formu düzenleme, kurul onayına sunulma gibi zorunluluklar öz kaynakları 207 milyar lirayı, toplam aktifleri 1,2 trilyon lirayı bulan Türkiye Varlık Fonu, alt fonları ve kurduğu şirketler, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının sahip olduğu paylar, satışa hazır bekletilen paylar ile ortaklığın kendisi veya bağlı ortaklıkları tarafından geri alınan ortaklık payları için uygulanmayacak.

207 MİLYARLIK PARALEL HAZİNE

Büyüklüğü nedeniyle “Paralel Hazine” nitelemesinin yapıldığı, iktidarın birçok ekonomik operasyonunda kullandığı fon bünyesindeki varlıklar şunlar:
Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, TVF Finansal Yatırımlar, Platform AŞ, Botaş, Türkiye Petrolleri, TVF Enerji, TVF Rafineri ve Petrokimya, Türk Hava Yolları, PTT, İzmir Alsancak Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Eti Maden, TVF Maden, Türksat, Türk Telekom, Çaykur, Kayseri Şeker, şans oyunları, at yarışları, İstanbul Finans Merkezi’nin de aralarında bulunduğu 46 adet taşınmaz.