İzmir’in Balçova ve Narlıdere ilçelerinde yer alan İnciraltı bölgesi ‘kamu yararı’ adı altında yapılaşmaya açılacak.

‘Kamu yararı’ adı altında tarım alanları ranta açılıyor

Aycan KARADAĞ

İzmir’de son yıllarda yapılan planlar ve çalışmalar ile birçok alan ranta açılmaya başladı. İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile birlikte nitelikli tarım alanlarının, orman alanlarının, doğal karakteri itibari ile korunması gereken alanların; konut, sanayi, ticaret gibi gelişme alanlarının açılmasının ardından, Balçova ve Narlıdere ilçelerinde yer alan İnciraltı Bölgesi’nin, ‘Kamu yararı’ adı altında ranta kurban gideceği bildirildi.

Doğal Sit ve tarım alanı olan bölge için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koruma amaçlı imar planı hazırladı. Önceki yıllarda mahkemenin verdiği 'tarım arazisidir' kararı olmasına rağmen İzmir İl Toprak Kurulu’nun aldığı “tarım dışı planlama yapılabilir” kararı tepki çekti. Süreçte İzmir Tarım İl Müdürlüğü ‘bu bölge mutlak tarım arazisi ve dikili tarım arazisinden oluşur” diye görüş vermesine rağmen böyle bir kararın çıkması dikkat çekti.

‘KAMU YARARI’ KARARI ALINDI!

Konu hakkında odalar ve STK’lar karara tepki gösterirken AKP MKYK Üyesi, İzmir Milletvekili Atilla Kaya yaptığı açıklamada, “İzmir'imizin en önemli değerlerinden birisi olan İnciraltı'nın, güzel şehrimize devasa bir yeşil alan kazandırılarak, sağlık ve termal turizm temalı, yüksek kat olmaksızın planlanması yolundaki çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. İzmir'imiz ve İnciraltı için önemli bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Hem Tarım ve Orman Bakanlığımız, hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bugün İnciraltı için ‘kamu yararı’ kararı almış bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

YASALARA UYGUN DEĞİLDİR

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, bölgenin tarımsal niteliğinin korunması, sulama ve drenaj çalışmalarının yapılması gerektiğini bildirdi. Oda tarafından yapılan açıklamada, “Tarım, doğa, planlama, mühendislik bilimi görmezden gelinerek turizm odaklı rant hedefi ile İzmir için eşsiz bir değer olan İnciraltı’nın tahribine izin verilemez. Bir alanın tarım dışına çıkarılması kanunlarda belirtilmiştir. Sadece bölgede alternatif bir alanın olmaması ve kamu yararı olması gerekçeleri ile tarım dışına çıkarılabilir. Yapılan iş ve işlemler yürürlükteki yasalara göre hiçbir şekilde uygunluk göstermemektedir” denildi.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de, “İnciraltı bölgesine ilişkin Turizm Merkezi ilanı sonrası onaylanan, alanın ve çevresinin doğal niteliklerini, tarımsal niteliğini, doğal sit olma özelliğini yok sayan, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olan, kamu yararı içermeyen çok sayıdaki imar planı iptal edilmişken ve İl Toprak Koruma Kurulunun kararının iptaline yönelik yargı kararı ile de alanın tarımsal niteliği onaylanmışken, ‘tarım dışı planlama yapılabilir’ görüşü veren İl Toprak Koruma Kurulunun kararı kabul edilemezdir. Odamızın İnciraltı bölgesine yönelik geçmişten günümüze ilettiği görüş yine geçerli olup, önceliğimiz her zaman olduğu gibi toplum ve doğa yararıdır ve olmaya da devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.