Kamu yayıncısı özerk kalsın
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Batı Balkan ülkelerinden Slovenya'daki referandumda halkın yüzde 62'si kamu televizyonları ve haber kanallarına hükümetin atama yapmasınna 'hayır' dedi. Sağ popülist eski başbakan Janez Janša'nın yok ettiği basın özgürlüğüne dair yeni hükümet tarafından yapılan bir dizi yasa değişikliği pazar günü referanduma sunulmuştu.

Oylamadan 'kamu yayınlarına siyasi atamalar yapılmasın' sonucunun çıkması üzerine konuşan Kültür Bakanı Asta Vrečko, "Halk kararlı bir şekilde bağımsız ve özerk olması gereken en büyük medya ve kültür kurumumuzun parti siyasetinden uzak tutulmasını istediğini gösterdi" açıklamasında bulundu. Yeni düzenleme yeni yılın ilk haftalarında yürürlüğe girecek.

AKRABALARINI ATAMIŞTI

Euronews'ün aktardığına göre Janša daha önce ulusal kamu yayıncısı RTV'yi "taraf tutmakla" suçlamış ve kurumun bazı yöneticilerini görevden alarak yerlerine akrabalarını getirmişti. Yaklaşık 2 bin çalışanı bulunan RTV Slovenya ülkenin en büyük medya kuruluşu. Medya grupları referandum sonucunu memnuniyetle karşıladı ve yasanın RTV'nin editöryel bağımsızlığını koruyacağını belirtti.

Slovenya, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 36. sıradan 54. sıraya kadar gerilemişti.