Kamuda ‘AKP klasiği’ atamalar

NURCAN GÖKDEMİR - nurcangokdemir@birgun.net

AKP’nin ‘’kamuda partizanca kadrolaşma’’ uygulamaları yaklaşan genel seçimlerden hemen önce daha da arttı. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararları ile Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı, Aile ve Sosyal Politikalar, Bilim, Sanayi ve teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Ekonomi, Gençlik ve Spor, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Kalkınma, maliye, Orman ve su İşleri ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarında 24 atama yapıldı.

MİLLETVEKİLLİĞİ YERİNE…
Necati Yıldırım isimli bir yurttaşın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak hakkında suç duyurusunda bulunduğu Yimpaş yöneticileri arasında yer alan Hakan İlyas Aydoğan, adaylık için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinden istifa etti. Yıldırım’ın kendisinden holding hissesi karşılığında 1 milyon mark aldığı ancak hisseyi vermediği ve parasını da iade etmediğini iddia ettiği isimler arasında yer alan Aydoğan, milletvekili adayı olamadı ancak son atamalarla bakanlık müşavirliğine atandı.

EMRE UYDU ÖDÜLÜ ALDI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanı İsmail Yüksektepe de ödüllendirilen bürokratlardan oldu. Bakan Ayşenur İslam’ın, ‘’Herkes ile çalışmak zorunda değiliz, içinizde hükümetimize tepki gösteren kimler varsa onları bize bildirin” talimatını yerine getiren ekipten olduğu iddia edilen Yüksektepe, Denetim Hizmetleri Başkanlığından Müsteşar Yardımcılığına yükseldi.

DESTEK ONA EMANET
Devlet Desteklerini İzleme ve Denetleme Kurulu üyeliğine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım atandı. ‘’Usulsüz ihale’’ iddialarına muhatap olan dönemin OSB Genel Müdürü Yıldırım’ın memleketi Maraş’ta OSB’de oluştuğu iddia edilen heyelan sonucunda, heyelandan hasar gören kısımlarda altyapının tamamlanması için ihaleye çıkıldı. İhaleyi Onur İnşaat isimli bir şirket kazandı. İlk keşif bedeli 479 bin 948 TL olan sözleşme bedeli, üç kez yapılan mukayeseli keşif artışı sonucunda 12 milyon 550 bin 810 TL’ye çıkarıldı.

İddiaların savcılığa yansımasının ardından bakanlık, Yıldırım hakkında soruşturma izni vermedi ancak Danıştay’a yapılan itiraz sonucu yargılama başladı. Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesinde dava devam ederken Yıldırım, ödüllendirildi. Yıldırım’dan vazgeçmeyen AKP, seçimlere kısa süre kala Yıldırım’ı bu kez de Devlet Desteklerini İzleme ve Denetleme Kurulu üyesi yaptı.