Liyakat bu kez de AFAD’da enkaz altında kaldı. Yazılı sınavda birinci ve ikinci de dahil olmak üzere derece yapan çok sayıda aday mülakatla elendi. 505, 506, 511 ve 521’inci adaylar başarılı sayılarak şube müdürü oldu.

Kamuda liyakat enkaz altında

Mustafa BİLDİRCİN

Kamuya personel alımlarında, ‘istenmeyeni eleme aracı’ olarak kullanıldığı gerekçesiyle eleştirilen ve “Hayatın olağan akışına aykırı” değerlendirmesiyle çok defa yargıya takılan mülakat sistemi bu kez de AFAD’da liyakati sınıfta bıraktı. Yazılı sınavda birinci ve ikinci olanlar da dahil olmak üzere ilk 10’a giren altı aday elenirken sıralamada arka sıralardaki adaylar mülakat puanıyla şube müdürü oldu.


ELEŞTİRİLER HAKLI ÇIKTI

Yargının, “Hayatın olağan akışına aykırı” değerlendirmesiyle iptal kararları aldığı yazılı sınavı yüksek puanlı kişilerin sözlü sınavda saf dışı bırakıldığı uygulamalara bir yenisi daha eklendi. AFAD Başkanlığı’nın yazılı sınavında derece yapan adayların büyük bölümü düşük mülakat puanıyla elendi.

AFAD Başkanlığı, şube müdürlüğü için yazılı sınav gerçekleştirdi. Sınavda, başkanlıkça belirlenen baraj puanını geçen adaylar sözlü sınava çağırıldı. Sözlü sınav sonuçları, “AKP iktidarında sözlü sınavlar, kamu alımlarında istenmeyeni eleme aracı olarak kullanılıyor” eleştirilerini adeta haklı çıkardı. Sözlü sınavın ardından “başarılı” sayılan adaylar arasında yazılı sınavda ilk 10’a giren adayların büyük bir bölümünün olmadığı anlaşıldı. Yazılı sınavda birinci ve ikinci olan adaylar sözlü sınavda elenirken altı, yedi, sekiz ve dokuzuncu sıradaki adaylar da sözlü sınavda “başarılı” olan adaylar arasına yazılmadı. AFAD’ın, “Şube Müdürü Unvanlı Kadro için Yazılı ve Sözlü Sınav Sonuçları” listesine göre, yazılı sınavda 521, 515, 511, 506 ve 505’inci olan adaylar yüksek sözlü puanlarıyla şube müdürü olmaya hak kazandı.

İPTAL EDİLMELİ

AKP iktidarında yaşanan liyakatsiz atamaların bir örneğinin de AFAD’da yaşandığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Yazılı sınavdan 42 kişiden fazla 90 üzeri alan aday varken bu adayların sadece 21’i başarılı sayıldı” dedi. Sözlü sınavın iptal edilmesi gerektiğini savunan İlgezdi, “Yazılı sıralaması 500’lerde olan adaylar yüksek sözlü notları ile başarılı sayıldı. Bunun bir açıklaması olamaz” diye konuştu.

***

Beğenmediklerini elediler

AKP iktidarında yaşanan ve “Bu kadarı da olmaz” dedirten mülakat skandallarından bazıları şöyle sıralandı:

• İddiaya göre KPSS’de 96 puan alan ve Sağlık Bakanlığı’nın açtığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlığı kadrosuna başvuran sağlıkçı A.D’ye mülakatta, Yozgat’taki köyünün Alevi mi Sünni mi olduğu soruldu. Alevi olduğunu söyleyen A.D. mülakatta elendi.

• KPSS’den 81 alarak Türkiye 60’ıncısı olan kişi, mülakatta başarısız olduğu gerekçesiyle elendi. Yerine ise KPSS’den 61, 65, 66 puan alan adayların atandığı ortaya çıktı.

• Demiryollarındaki görevde yükselme sınavında yüksek puan alan Birleşik Taşımacılık Sendikası üyelerinin tamamına yakını, mülakatta elendi. Hükümete yakın sendika üyeleri listeyi doldurdu.

• İçişleri Bakanlığı’nın sözleşmeli pozisyonlarına personel alımı için açtığı kadroya birinci olarak başvuruda bulunan M.Y., mülakatta düşük not verilerek dışarıda bırakıldı.