Enerji-Sen işe iade, sendikal örgütlenme hakkı ve kamulaştırma talebini yükseltiyor. Sendika Başkanı Keskin “Faturası yüksek gelen toplumla işten atılan emekçinin taleplerini ve mücadelesini birleştirmeliyiz” dedi.

Kamulaştırma enerjide şart

EMEK SERVİSİ

Enerji-Sen, elektrik dağıtım şirketlerinde işten atılan sendikalı işçilerin işe iadesi, sendikal örgütlenme özgürlüğü ve şirketlerin kamulaştırılması talebiyle başlattığı eylemlere 5’inci gününde de devam etti. Sendika Başkanı Süleyman Keskin eyleme başladıkları günden itibaren üst üste 3 defa gözaltına alındıklarını hatırlatarak “Baskılara rağmen biz demokratik taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz dedi.

Sabancı Holding’e bağlı EnerjiSA’da geçen yıl temmuz ayında Türk-İş’e bağlı TES-İŞ Sendikası ile toplu sözleşme imzalanarak işçilere yüzde 9 artı enflasyon farkı oranında zam yapılması kararı alındı. Yüzde 9’luk zamma tüm itirazlara rağmen TES-İŞ Sendikası tarafından imza atılmasına tepki gösteren işçiler kısa zamanda DİSK’e bağlı Enerji-Sen’de örgütlenmeye başladı.

Sürece diğer sendikalar dahil olmalı

Toplu sözleşmeye göre işçilere ocak ayında enflasyon farkı yatırılmaya başlandı. Enerji-Sen Başkanı Süleyman Keskin ise enflasyon farkının yüzde 42’lere dayanması nedeniyle yapılacak zammı fazla bulan şirketlerin işten çıkarmalara başladığını belirtti. Sadece EnerjiSA bünyesinde bulunan şirketlerde değil diğer birçok elektrik dağıtım şirketinde Enerji-Sen, TES-İŞ ve Hak İş’e bağlı Koop-İş Sendikası’nda örgütlü birçok işçinin işten çıkarılırken Enerji-Sen Ankara’da Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde eylemlere başladı. EnerjiSA bünyesinde bulunan Başkent Elektrik önündeki eylemlerin ikinci günü olan salı günü sendika başkanı Süleyman Keskin dahil olmak üzere 6 işçi polisin sert müdahalesiyle gözaltına alındı. Gözaltılar eylemin üçüncü ve dördüncü gününde de devam etti.

Eylemlere beşinci gününde de devam edilirken Başkan Süleyman Keskin süreci şöyle değerlendirdi: “İstanbul BEDAŞ’ta Koop-İş’e bağlı işçiler atıldı. EnerjiSA da hem TES-İŞ hem enerji sen işçileri atıldı. Biz hepsinin tekrar iş başı yapmasını istiyoruz. Ancak Koop-İş ve TES-İŞ ortada yok” dedi.
İşe iade talebiyle başlattıkları eylemlerin demokratik hakları kullanmak olduğunu aktaran Keskin sözlerine şöyle devam etti: “3 gün üst üste gözaltına alındık. Avukat arkadaşlarımız da darp edilerek alandan çıkartılmaya çalışıldı. İşçi arkadaşlarımız arasında Zonguldak’tan gelen var, Mersin’den gelecek olacaklar. Taleplerimiz basit; işe iade, sendikal baskının kaldırılması. Mücadelemiz sürüyor, baskılarla vazgeçecek değiliz.”

Emekçinin sesiyle toplum birleşmeli

EnerjiSA’nın Sabancı Holding’e ait olduğunu hatırlatan Keskin tüm emekçileri ve emek dostlarını da dayanışmaya çağırdı. Keskin “Sabancı’ya bağlı Carrefour, Teknosa, Akbank gibi yerlerin hepsi eylem alanına çevrilebilir. Faturası yüksek gelen emekçiyle, işten atılan emekçinin mücadelesini birleştirmeliyiz” diye konuştu.

Şirketlerin özelleştirilmesinin hem işçiler hem de toplum açısından olumsuz olduğunu vurgulayan Keskin acil kamulaştırma talep ederek şöyle dedi: “Krizin faturasını emekçiye kesmek istiyorlar. Kamu hizmeti üretmesi gereken elektrik şirketleri rant aracına dönüştü. EnerjiSA kârını bir yılda yüzde 110 artırdı. Yüksek gelen faturalarla, Isparta olduğu gibi elektrik kesintileriyle karşı karşıyayız. Çalışan sayısında düşüş var. Çok işe az işçi mantığı devrede. Bu şirketler acilen kamulaştırılmalı. İşçi arkadaşlarımıza iş güvenliği sağlanması, topluma nitelikli bir hizmet sağlanması için kamulaştırma şart.”

***

İşçi çalışıyor yönetim yaşıyor

EnerjiSA’nın 2021 yılı Olağan Genel Kurulu toplantısında şirketin yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı ödemeleri 30 bin liraya yükseldi. Bu tutar bir önceki yıl 18 bin liraydı. Öte yandan şirketin yıllık karı ise 1 milyar 194 milyon 685 bin lira artışla 2 milyar 282 milyon 368 bin liraya ulaştı. Tutanaklarda şirketin kârına da değinilerek “Şirketimizin 2021 yılı faaliyetleri sonucu oluşan vergi sonrası 2 milyar 218 milyon 53 bin 244 lira 14 kuruş konsolide bağışlar eklenmiş net dağıtılabilir dönem kârından karşılanmak üzere toplam 1 milyar 464 milyon 525 bin 519 lira 23 kuruş kâr payının (net yüzde 111,6- brüt yüzde 124) 1 milyar 181 milyon 68 bin 967 lira 12 lira sermayeyi temsil eden hisse senedi sahiplerine nakit olarak dağıtılmasına” ifadeleri kullanıldı.