Antalya’da tescilli 47 kültür varlığının bulunduğu Balbey Mahallesi ile ilgili acele kamulaştırma kararı tepkilere neden olunca, yaklaşan yerel seçim öncesi ‘şimdilik’ geri adım atıldı. Alanın tamamı yerine kent merkezine yakın bin metrekarelik bölümü ile ilgili acele kamulaştırma kararı ilan edildi. Mülk sahiplerinin avukatı Mustafa Şahin, “Yapılan değişiklik geri adım olarak lanse edilse de zaman içerisinde […]

Kamulaştırmaya seçim ayarı

Antalya’da tescilli 47 kültür varlığının bulunduğu Balbey Mahallesi ile ilgili acele kamulaştırma kararı tepkilere neden olunca, yaklaşan yerel seçim öncesi ‘şimdilik’ geri adım atıldı. Alanın tamamı yerine kent merkezine yakın bin metrekarelik bölümü ile ilgili acele kamulaştırma kararı ilan edildi. Mülk sahiplerinin avukatı Mustafa Şahin, “Yapılan değişiklik geri adım olarak lanse edilse de zaman içerisinde bütün alan etap etap kamulaştırılabilir. Bunu yapmaları önünde bir engel yok” dedi.

SERMAYEYE TERK EDİLECEK

Balbey Mahallesi’nin tamamına ilişkin bir acele kamulaştırma kararı büyük tepki çekince, yerel seçim öncesi AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin hardekete geçmek zorunda kaldığını anımsatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediye tepkileri yatıştırmak için kararın iptal edileceğini açıkladı. Ancak tümüyle iptal kararı beklenirken, bin metrekarelik 1. Etap için acele kamulaştırma kararı çıktı. Bu durum Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararlarına uymuyor. 1.Etap Proje Alanında, Balbey Mahallesi’nin ‘Kentsel Sit Alanı’ olmasını sağlayan sokak, mahalle, yollar, dönemsel mimariyi simgeleyen yapılar, bahçeler, bahçe duvarları, kapılar, yapı malzemeleri gibi kültür varlıklarının korunması hedeflenmiyor. Planlamada bu alanın, kimliğinden ve tarihsel özelliklerinden uzaklaştırarak, adeta sıradan bir alışveriş merkezi haline getirme maksadı kendisini gösteriyor.”

Kararın iptali talebiyle dava açtıklarını söyleyen Şahin, “Davalı Antalya Büyükşehir Belediyesi, yasanın amacına uygun davranmamıştır. Antalya Büyükşehir Belediyesi kente karşı suç işlemektedir. Kültürel ve tarihsel varlıkların korunması ve geleceğe taşınması temel bir insan hakkıdır. Bizler bu alanın tarihi dokusunun bozulmaması için davanın takipçisi olacağız ve iptal kararı alınması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.