Tasarruf genelgesinde kamudaki araçların yüzde 20 azaltılacağı vaadine karşın iktidar, 2022’de en az 3 bin araç daha alacak. Cumhurbaşkanlığı ve TBMM fiyat konusunda sınırlamaya tabi olmadan araç alabilecek.

Kamunun araç ordusu büyüyor

BirGün ANKARA

İktidarın kağıt üzerinde kalan tasarruf genelgelerinin Temmuz ayında yayımlanan sonuncusu da araç saltanatına takıldı. Genelgedeki diğer birçok vaat gibi kamunun sahip olduğu araç sayısının yüzde 20 azaltılacağı vaadi de aradan 4 ay geçmesine karşın unutuldu. Avrupa’da en çok kamu aracına sahip olan Türkiye’nin 125 binlik resmi araç filosuna 2022’de en az 3 bin yeni araç daha katılacak.


2022 mali yılı bütçe teklifinde kamunun yıl boyunca edineceği araç sayısı ile en yüksek satın alma bedelleri de yer aldı. Bütçe teklifine göre, 2 bin 962 yeni araç alınacak.

Bütçe teklifinin ekindeki cetvellere göre, Cumhurbaşkanlığı 29 yeni araç alacak. Finansmanı bütçe ödeneklerinden karşılanacak araçların 25’si binek, 2’si minibüs, 2’si de panel tipi araç olacak.

TBMM Başkanlığı, 3’ü binek, 1’i pick-up, 2’si otobüs olmak üzere altı araç, Adalet Bakanlığı 112, Milli Savunma Bakanlığı 30’u bisiklet olmak üzere 150, İçişleri Bakanlığı kaymakamlar için 20 makam otosu, Dışişleri Bakanlığı 7’si zırhlı 35, Sağlık Bakanlığı bin 100’ü ambulans bin 250, Emniyet Genel Müdürlüğü 545 yeni araç alacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI VE TBMM MUAF

Cumhurbaşkanlığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, araçların cinsi ve fiyatını kendisi belirleyecek. Bütçe teklifine ekli cetvelde yer alan sayı ve en yüksek satın alma bedelleri bu kurumları bağlamayacak.

Ayrıca belirlenen azami satın alma bedellerini belirli makam ve hizmetler için Hazine ve Maliye Bakanı değiştirebilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın uygun görüşü üzerine araçların cinslerini değiştirme yetkisi de verildi.