Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile tüm yetkiler Cumhurbaşkanlığı’na devredilirken bakanlıkların yönetim alanları ise “fonlara” bırakılıyor. Hemen her şeyin devredildiği fonları fonlayacak bir fon kuruldu

Kamunun hemen her varlığı fonlara devrediliyor: Para nerede, fon orada

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net

Ekonomik ve siyasi “krize” giren AKP çareyi, tasarruf fazlası bulunan ekonomilerin kurduğu “fon”larda arıyor.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş ile tüm yetkileri Cumhurbaşkanı’na bağlayan, Bakanları ise “vitrin isimlerden” seçen hükümet, yönetme işini ise “fonlara” devrediyor. Kamunun önemli birçok kuruluşunu “Varlık Fonu”na devreden AKP, turizmi de fona emanet etmeye hazırlanıyor.

Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi ile tırmanan, 15 Temmuz’un ardından dibe vuran turizmde de çare fonda aranacak.

Hedeflerin tutturulamamasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın birçok yetkisi yeni kurulacak Turizm Geliştirme Fonu’na devredilecek. Fon, tanıtım ve yatırım ofislerine ayrılacak. 11 kişilik yönetim kurulundan oluşacak fonda üç bakan, bakan yardımcısı ve tanıtım genel müdürünün yanı sıra özel sektörden temsilciler yer alacak. Fonla ayrıca Türkiye yedi turizm bölgesine ayrılacak. Bunlar, İstanbul, Dalaman, Antalya, Nevşehir, Trabzon, Van ve Diyarbakır olacak.


DONÖR FONU
Türkiye ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında da bir fon kuruldu. ‘Donör Fonu’ olarak adlandırılan fonun, 25 milyon avro tutarında olduğu ifade edildi. Bu fonla da ilgili bakanlıkların baypas edilerek projelerin teknik destek ve yatırım hibesi gibi ihtiyaçlarının karşılanması planlanıyor.

MÜTEAHHİTE DE FON
Ekonomide yaşanan gerileme ile krize giren sektörler arasında yer alan inşaat sektöründe de fon hazırlığı var. Ellerindeki konutları satamayan müteahhitler için kurulacak fon ile gayrimenkullerin “eritilmesi” planlanıyor.
Emlak Bank bünyesinde kurulacak fonda yaklaşık 800 bin satışa hazır konut için “havuz” oluşturulacak. Stokların kurulacak bir fon üzerinden menkulleştirilmesinin planlandığı ifade edilirken bu gayrimenkuller çeşitli fon destekli kampanyalarla satışa sunulacak.

‘KALKINMA’ FONU
Başta sanayi ve turizm olmak üzere enerji, eğitim, sağlık sektörlerindeki işletmelere finansman sağlayan ve 1977 yılında kurulan Kalkınma Bankası da fona teslim ediliyor. Türkiye Kalkınma Fonu adında bir fon kurmak için yasa teklifi sunan AKP, bu kapsamda amacın özel sermaye yatırımlarını artırmak ve finansman sağlamak olduğunu açıkladı. Fonun kaynağının büyük bölümü ise bütçeden sağlanacak. Fon, başta İhale Yasası ve denetimler olmak üzere birçok yasadan muaf olacak.

FONLARI FONLAYACAK FON
Hükümet, kurduğu fonlar için de fon kurdu. TÜBİTAK ve Hazine Müsteşarlığı’nın ortak projesi olan “Tech-InvesTR”nin bütçesinin 100 milyon TL olduğu açıklandı. Proje kapsamında ekonomiye katma değer sağlayacak bilgi, teknoloji ve ürün geliştirme potansiyeli bulunan teknoloji tabanlı erken aşama girişimlere yatırım yapacak fonların teşvik edilmesi planlanıyor.

***

Varlık Fonu

Hükümet, fonlara dair en önemli adımı “Varlık Fonu’nda” attı. Kamuya ait olan varlıkları daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmek iddiasıyla kurulan fonun yönetim kurulunda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Rifat Hisarcıklıoğlu gibi isimler bulunuyor. Varlık Fonu’nda devredilen kurumlar arasında ise Ziraat Bankası, THY, Türk Telekom, Halkbank ve PTT gibi kamunun en önemli kurumları yer alıyor.