7 Haziran-1 Kasım arası bombaların gölgesinde yaşanan sürece ilişkin itiraflarda bulunan Davutoğlu, ‘Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok kişi insan içine çıkamaz’ dedi. Kamuoyundan tepki geldi: ‘Davutoğlu samimi ise çıkıp açıklasın’

Kamuoyundan eski Başbakan Davutoğlu'na tepki: Şantaj yapma, açıkla

MEHMET EMİN KURNAZ

AKP içinde yaşanan çatlak derinleşirken, eski yol arkadaşlarından birbirlerine çarpıcı suçlamalar geldi. Yeni parti kurma hazırlıklarında bulunan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘Çözüm süreci’nin akabinde yaşananlara ilişkin itiraflarda bulundu. Davutoğlu, AKP’nin tek başına iktidarı ilk kez kaybettiği ve HDP’nin parti olarak barajı aştığı 7 Haziran 2015 seçimleri ile bombaların gölgesinde yenilenen 1 Kasım 2015 seçimleri arasındaki dört aylık süreç hakkında konuştu. “Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” diyen Davutoğlu’nun bahsettiği tarih ve sonrasında yaşanan birkaç aylık süreç, Cumhuriyet tarihinin en kanlı dönemlerinden biri oldu. Çözüm sürecinin sonlanmasının ardından süregelen 18 ay içerisinde çok sayıda saldırı gerçekleşirken, bu saldırılarda 497 kişi yaşamını yitirdi, 2.000’in üzerinde kişi ise yaralandı. Konuya ilişkin BirGün’e konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Sözcüsü Günay Kubilay, “Davutoğlu bildiklerini Erdoğan ile karşı karşıya geldiği için değil, gerçekleri tüm açıklığıyla paylaşması gerektiği için paylaşmalıdır” dedi.

Bildiklerini paylaşsın

“7 Haziran ile 1 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye, hızla demokratik değerlerden hukuksal ilkelerden uzaklaşmıştır” diyen CHP’li Tanrıkulu, “7 Haziran’da kendisi Başbakan’dı. 23 Temmuz’da çözüm sürecini Genel Kurmay Karargahı’nda sonlandıran da kendisi oldu. 10 Ekim saldırısından sonra ‘oylarımız artıyor’ diyen de kendisiydi. Van’da AKP gelmezse beyaz Toros’lar gelir diyen de oydu. Bu süreç 7 Haziran’dan sonra başladı dolayısıyla kendisinin siyasi sorumluluğu var. Kimseye mesaj vermeden açık yüreklilikle kendisiyle yüzleşmeli ve o dönemki süreci kamuoyuyla acilen paylaşmalıdır” ifadelerini kullandı.

TUTARLI DAVRANSIN

“O dönemin aynı zamanda bu siyasal gelişmelerinden sorumlu bir başbakanı olarak açıklarsam şöyle olur böyle olur demesine gerek yoktur” diyen HDP Sözcüsü Kubilay ise, “Eğer bu konuda tutarlı davranmak istiyorsa her şeyden önce siyasette kendi partisiyle yaşadığı çelişkilerin sonucu olarak değil, çıkıp oradaki gerçekler ne ise anlatmalıdır. Açıklarsam şöyle olur böyle olur denmez. Dolayısıyla da bunların kamuoyuna açıklanması gerekir” diye konuştu.

kamuoyundan-eski-basbakan-davutoglu-na-tepki-santaj-yapma-acikla-616504-1.

'TANIKLIK YAPMALI'

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, Ahmet Davutoğlu’na çağrı yaparak, “Bildiğiniz, tanık olduğunuz, ortak olduğunuz her şeyi anlatın” dedi
Ahmet Davutoğlu’nu sözlerini açıklamaya davet eden komisyon üyeleri açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönemi ülkenin en kritik dönemlerinden biri olarak ilan ederek ne demek istemiştir? 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında gerçekleştirilen katliamlarla, kitlesel kıyımlarla yüzlerce insan öldürülmüş, ülkede kaos ve korku ortamı yaratılmış ve 1 Kasım seçimlerinde AKP yeniden tek başına iktidar olabilmiştir. Şimdi soruyoruz, yaptığınız bu açıklamalar ile ne demek istediğinizi ayrıntılarıyla anlatmak durumundasınız. Söz konusu kritik dönemde yapılanları, kimlerin emir ve talimat verdiğini tek tek söylemek zorundasınız. 10 Ekim Ankara Katliamı ve Suruç Katliamı davaları halen devam etmektedir. Bu davalara gelip bildiğiniz her bir konuda tanıklık yapmalısınız.”

18 AYIN 13'ÜNDE BOMBALAR PATLADI

Bu süreçte yaşanan bazı saldırı ve can kayıpları ise şöyle:

>> 5 Haziran 2015 Diyarbakır HDP Mitingi: Genel seçimlerden iki gün önce düzenlenen HDP mitingine yapılan IŞİD saldırısı ile 5 kişi yaşamını yitirirken, 400’den fazla kişi de yaralandı.

>> 20 Temmuz 2015 Suruç: Kobane’ye gitmek üzere Urfa Suruç’ta toplanan SGD üyesi gençlere yönelik düzenlenen canlı bomba saldırısında 34 genç yaşamını yitirdi. Saldırıyı IŞİD’in üslendiği bildirildi.

>> 22 Temmuz Ceylanpınar: Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde gerçekleştirilen saldırıda 2 polis yaşamını yitirdi.

>> 10 Ekim 2015 Ankara Garı: Barış Mitingi’ne yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği intihar saldırısında 103 kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi de yaralandı.

>> 12 Ocak 2016 İstanbul Sultanahmet: İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda bir turist kafilesine yönelik IŞİD’in düzenlediği intihar saldırısında 8’i Almanya vatandaşı 13 kişi yaşamını yitirirdi.

>> 13 Mart 2016 Güvenpark: Ankara’da Güvenpark otobüs duraklarında düzenlenen bombalı saldırıda 37 kişi yaşamını yitirdi, 125 işi ise yaralandı. Saldırıyı, TAK üslendi.

>> 19 Mart 2016 İstanbul: İstiklal Caddesi’nde IŞİD’in düzenlediği intihar saldırısında 3’ü İsrail, 1’i İran vatandaşı toplam 4 kişi yaşamını yitirdi.

>> 28 Haziran 2016 İstanbul: Atatürk Havalimanı dış hatlar terminaline düzenlenen bombalı intihar saldırısında 45 kişi yaşamını yitirirken, 230 kişi de yaralandı. Hükümet, saldırıdan IŞİD’i sorumlu tuttu.

>> 10 Aralık 2016 İstanbul: Dolmabahçe’deki Vodafone Arena Stadı yakınlarında düzenlenen saldırıda 8’i sivil, 37’si polis memuru olmak üzere 45 kişi hayatını kaybederken, 155 kişi de yaralandı. Saldırıyı TAK üstlendi.