Amerikan Hematoloji Derneği’nin yayın organı Blood Advances'ta yayımlanan bir makalede, kan grubu "0" olan kişilerin koronavirüse yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riskinin daha az olabileceğini gösterdi.

Kan grubu 0 olanların 'Covid-19'a yakalanma riski daha az olabilir

Danimarka ve Kanada'da yapılan iki araştırmada, kan grubunun koronavirüsün seyrinde rol oynayabileceğine ilişkin yeni bulgular elde edildiği açıklandı.

BBC’nin bilim dergisi Blood Advances'ta yayımlanan araştırmaya dayandırdığı haberine göre, Danimarka'da 27 Şubat ile 30 Temmuz tarihleri arasında koronavirüs testi yapılan 473 bin 654 kişinin verileri incelendi. Pozitif çıkan sonuçlar, test yaptırmayan 2,2 milyon kişinin (Danimarka nüfusunun yüzde 38'i) kan gruplarıyla kıyaslandı.

VİRÜS TESPİ POZİTİF ÇIKANLARIN YÜZDE 44’Ü A GRUBU

Testleri pozitif çıkan 7 bin 422 kişi arasında kan grubu 0 olanların oranı yüzde 38,4. Referans grubundaki 2,2 milyon kişi arasında kan grubu 0 olanların oranı ise yüzde 41,7.

Virüs testi pozitif çıkanların yüzde 44'ünün kan grubu A, (Referans grubunda yüzde 42,4) yüzde 12'sinin kan grubu B (Referans grubunda yüzde 11) ve yüzde 5'inin kan grubu da AB (Referans grubunda yüzde 4).

Yani 2,2 milyon kişilik referans grubuyla kıyaslandığında, kan grubu 0 olanların pozitif çıkma oranı, diğer kan gruplarına göre daha düşük.

0 GRUBUNUN YOĞUN BAKIMDA KALMA SÜRESİ DAHA KISA

Kanada'daki araştırmanın sonuçları ise kan grubu 0 olanların hastalığı ağır geçirme riskinin görece daha düşük olabileceği saptandı. Araştırmada, 21 Şubat'la 28 Nisan arasında yoğun bakımda tedavi gören 95 hastanın verileri incelendi.

Buna göre bu hastalardan 57'sinin kan grubu 0 ya da B. 38'inin ise A ya da AB. A/AB kan grubuna sahip hastaların toplam yüzde 84'ünün mekanik solunum cihazına bağlanması gerekti.

0/B kan grubuna sahip hastalarda ise solunum cihazına bağlanma oranı yüzde 61. Aynı şekilde kan grubu A ya da AB olan hastaların yoğun bakımda kalma ortalaması 13,5 gün. 0 ya da B kan grubundaki hastaların ortalaması ise dokuz gün.

‘BU 0 GRUBUNDAKİLERİN RAHAT ETMESİNİ GEREKTİRMİYOR’

İki araştırmadaki verileri değerlendiren Kanada Vancouver Hastanesi'nde yoğun bakımda çalışan Prof. Mypinder Sekhon, “Bir doktor olarak hastalara bakıp onları gruplandırırken bu, aklımın bir köşesindedir. Ama kan gruplarının kesin bir belirteç olabilmesi için her defasında aynı şeyi gösteren, tekrar eden bulgulara ihtiyacımız var” dedi.

“Kan grubunun, hastalığın ağırlık derecesinde yaş ve diğer hastalıklar gibi risk faktörlerinin önünde olduğunu sanmıyorum” diyen Prof. Sekhon, “Kan grubu A olanların paniğe kapılmasına gerek yok. Bu, 0 grubunda olanların da barlara publara gitmekte özgür oldukları anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı.