Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, “Kan temininde Covid-19 pandemisine bağlı olarak güçlük yaşandığını” açıkladı. En kolay bulunan A Rh pozitif kanın bile stoklarda "yok denecek kadar az olduğu" bildirildi.

Kan krizi de başladı!

İsmail ARI

CovId-19 salgınının önlenemez bir şekilde hızla tırmanması nedeniyle sağlık hizmet sunumunda yaşanan güçlüklere bir yenisi eklendi. Kan stoklarının kritik seviyeye gerilediği, en yaygın kan grubu olan A Rh pozitif kanın bile stoklarda “yok denecek kadar az olduğu” ortaya çıktı.

Pandemi dolayısıyla yurttaşların daha az kan bağışında bulunmasının da etkisiyle kan temininde sorunlar yaşanabileceği bildirildi.


Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Transfüzyon Merkezi Müdürlüğü tarafından hastanenin başhekimliğine kan stoklarındaki kritik durumla ilgili bir yazı gönderildi. Yazıda, Avrupa Bölge Kan Merkezi’nden alınan kanların temininde Covid-19 pandemisine bağlı olarak güçlük yaşandığı ifade edildi. Ayrıca yazıda, “Değil masif kanama, kanamalı A Rh pozitif bir hastanın replasmanı (kanın yerine konulması) mevcut şartlarda mümkün olamayacaktır. Devam eden süreçte hizmetin aksamaması, hasta mağduriyeti oluşmaması adına gereği için bilgilerinize arz olunur” dendi.

EN ÇOK VE EN KOLAY BULUNAN KAN DA YOK

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel, kan stoklarındaki kritik durumla ilgili BirGün'e yaptığı değerlendirmede, “Hastanenin kanamalı bir hastanın gelmesi durumunda yetecek kanı olmadığını görüyoruz. Hatta hastanenin elinde en çok ve en kolay bulunan A Rh pozitif kan grubuna ait kanın bile yok denecek kadar az olduğu ifade ediliyor. Yurttaşlar, Covid-19 bulaşır korkusuyla hastanelere gitmek istemedikleri gibi kan bağışı da yapmak istemiyorlar” dedi.

***

KAN BANKACILIĞI ZORLU BİR SÜREÇ YAŞIYOR

Kızılay’ın kan stoklarına ilişkin BirGün’e yaptığı açıklamada ise “Covid-19 pandemisi nedeniyle kan bankacılığında da tüm dünyada zorlu bir süreç yaşamaktadır" denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Gerek hükümetlerin aldığı kısıtlamalar gerekse vatandaşların bulaş olasılığı kaygısı ile daha az hareket ediyor olması, gönüllü kan bağışı sayılarını olumsuz etkilemiştir. Kan bağışı bunun yanı sıra mevsimsel süreçlerden de olumlu ya da olumsuz etkilenebilmektedir. Kış şartlarında her yıl kan bağışında düşüş yaşanmaktadır. Aynı şekilde çok sıcak geçen yaz aylarında da kan bağışları düşmektedir. Tüm bu anlatılanların çerçevesinde ülkemizdeki kan bağışlarında da kısmi bir azalma görülmüş, bu nedenle sosyal medyadan ve klasik medya organlarından uyarılar yapılmıştır. Türkiye’nin şu an için herhangi bir kan temin sorunu bulunmamaktadır. Kan bağışçılarının haftasonu sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulması da kan bağışlarını olumlu olarak etkilemiştir.”