Kanaat'in avukatlarından Tolgay Güvercin: Adil yargılanma ihlal ediliyor

MUSTAFA KÖMÜŞ

Aralarında BirGün çalışanı Mahir Kanaat’in de bulunduğu 2’si tutuklu 6 gazetecinin yargılandığı ‘sosyal medya davası’na yarın devam edilecek. Yaklaşık 1 yıl önce gözaltına alınan gazeteciler Mahir Kanaat, Tunca Öğreten, Ömer Çelik, Metin Yoksu, Derya Okatan ve Eray Sargın ikinci kez hâkim karşısına çıkacak. Gazeteciler Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın maillerini yayımlayan RedHack’in paylaşımlarını sosyal medyada paylaşmak ve haberleştirmekle suçlanıyor. Davada Mahir Kanaat ve Tunca Öğreten tutuklu yargılanırken, 300 günü aşkın tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Ömer Çelik ile Metin Yoksu, Derya Okatan ve Eray Sargın tutuksuz yargılanıyor. Tutuksuz yargılanan gazeteciler duruşmaya gelebilecek ancak Kanaat ve Öğreten duruşmaya getirilmeyecek ve Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanacak.


Kanaat’in ve gazetemizin avukatlarından Tolgay Güvercin ile davadan beklentilerini konuştuk. Kanaat’in SEGBİS ile savunmasını yapacak olmasını eleştiren Güvercin “En temel sanık haklarından biri yüz yüzelik ilkesidir. Sanığın yargılandığı mahkemede davada karar verici hâkimin önüne çıkma hakkıdır bu. Aynı zamanda doğrudan avukatından destek ve yardım alma hakkı çerçevesinde de tanımlanmıştır. Duruşma sırasında Mahir’in bize söyleyeceği, bizim de ona söyleyeceğimiz şeyler olabilir. Bu TV ekranından çok olanaklı değil. Dolayısıyla biz adil yargılanma hakkının ihlal edildiği kanaatindeyiz. Bu kapsamda itiraz da ettik biz. Ama itirazımız reddedildi” dedi.

Örgüt iddiasını çürüttük
SEGBİS ile bağlantının tahliye edilmeyecekleri anlamına gelmediğini belirten Güvercin şöyle devam etti: “SEGBİS bu yönde bir izlenim yaratıyor olabilir. Biliyorsunuz Mahir’in yargılandığı eylemler bilişim suçları kapsamında. Bunun da yasadaki karşılığı 1 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezasını öngörür. Mahir neredeyse 1 yıldır tutuklu. Ceza bile alsa yatacağı zamandan fazla bir süre yattı. Zaten biz örgüt iddiasını çoktan çürüttük.”

Geçen duruşmada bilirkişi raporu istendiğini hatırlatan Güvercin “Öğrendiğimiz kadarıyla rapor hala gelmemiş. Bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen raporun gelmemesi iyi bir görüntü değil tabii ki bizim açımızdan. Yani davanın yavaşlatıldığı düşüncesi oluşturuyor bizde” diye konuştu.

TGS’den davaya çağrı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) gazetecilerin yargılandığı davaya çağrı yaptı. TGS’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Üyelerimiz Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat bir yıla yaklaşan tutukluluğun ardından 6 Aralık’ta ikinci kez hâkim karşısına çıkacak.

Meslektaşlarımız, kendilerini çeşitli terör örgütleriyle ilişkilendirmeye çalışan iddianameyi geçen duruşmada olduğu gibi bir kez daha çürütecek, hukuk çiğnenerek özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarının yanlışlığını anlatacak. Bizler de Çağlayan Adliyesi’nde onların yanında olacağız. Halkın doğru haber alabilmesi için mücadele eden, mesleğini ve onurunu satmayan bu arkadaşlarımızın yanında olmak hepimizin görevi.

Bütün gazetecileri 6 Aralık Çarşamba saat 10.00’da Çağlayan Adliyesi’ne çağırıyoruz.”