Britanya Kolumbiyasında bulunan Kamloops kentinde, 1978 yılında kapatılan ve Kanada yerlilerinin eğitim gördüğü yatılı okulda şu ana kadar 215 öğrencinin gömüldüğü tespit edildi.

Kanada'da yerli okulunun bulunduğu arazide 215 çocuğun gömüldüğü toplu mezar bulundu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kanada'nın Kamloops kentinde, 1978'e kadar yerli öğrencilerin eğitim gördüğü yatılı okul arazisinde yapılan kazılarda, 215 kişiye ait kalıntılar bulundu. Kalıntılardan, arazinin öğrenciler için toplu mezar olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

ASİMİLASYON MERKEZİ

1978 yılında kapatılan okulun, geçmişte Kanada yerlilerinin asimile edilmesi işlevi gördüğü belirtildi. Bulunan kalıntıların, belgesiz, bildirilmemiş ölümler olduğu, en küçüğünün 3 yaşında olduğu belirtildi. Bulunan toplu mezarla ilgili olarak, yatılı okulların Kanada'nın sömürgeci döneminin bir aracı olduğu yorumları yapıldı.

Bulunan toplu mezarlar hakkında konuşan İlk Halklar kabilesi, çocuklarını kaybetmiş ailelere ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kanada Başbakanı Justin Tradeu da "Ülke tarihimizin karanlık ve utanç verici bi döneminin hatırlatıcısı" yorumunda bulundu.