Kanada Okulları’nda maaş sıkıntısı devam ediyor. Yabancı uyruklu iki öğretmen maaş alamadıkları için sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Okul yetkilileri ise bu iddiaları yalanladı.

Kanada Okulları’nda maaş ödenmiyor!

ANIL ATAŞ

Geçen aylarda bünyesinde bulunan öğretmenlere ödeme yapmadığı öğrenilen Kanada Okulları, yine aynı konuyla gündeme geldi. Yabancı uyruklu iki öğretmenin aylardır ödeme alamadığı ortaya çıktı.

Son aylarda özel okullardaki maaş sıkıntısıyla ilgili Kanada Okulları yine gündeme geldi. Doğa Koleji, Mektebim Okulları ve Bursa’da maaşını alamayan özel okul öğretmenlerinin ardından Kanada Okulları’nın Ulus Kampüsü’nde sene başından beri bünyesindeki öğretmenlere ödeme yapmadığı, işten çıkanların/çıkarılanların dahi hala maaşını alamadığı iddia edildi. Hint asıllı Kanadalı öğretmen Nirupama Palia yaşadığı sıkıntıları BirGün’e anlattı. Palia, “Yaklaşık üç yıldır burada çalışıyorum. Yakın zamanda birçok öğretmen maaşını alamadığı için işten ayrıldı. Ardından bir sonraki yıl için sözleşme imzaladık. Başka bir iş imkânım olmadığı için ‘İmzalayalım bakalım ne olacak?’ düşüncesiyle imzaladım. Ardından karneleri doldurduktan sonra maaşımı alabileceğim söylendi. Karne gününden bir sonraki gün başka bir öğretmen aracılığıyla sözleşmemin iptal olduğunu söylediler. Doğrudan bana bile söylemediler. Ardından okul sahibi aradı ve sözleşmemin iptal edildiğini, beni seneye istemediklerini söyledi. Maaşımın tamamının ödeneceğini söyledi ama sadece çok ufak bir meblağ ödendi” dedi.

Okulda göreve başladığı süre zarfında hamile olduğunu belirten Ahmic ise maaşı ödenmediği için hamileliğiyle ilgili birçok kontrolü ve testi yaptıramadığını söyledi.

Ahmic, “İmzaladığımız sözleşmeye göre her ayın ilk haftası maaşlarımız yatacaktı. Ancak sadece ilk ayın ödemesini alabildim. Maaşım yatırılmadığı için doktor muayenelerine gidemedim. Kanada’ya döndüğümde geciken muayeneler dolayısıyla gebelik diyabetine ve ölü doğuma sebep olabilecek kolestaz adında bir karaciğer hastalığına yakalandığımı öğrendim. Neyse ki sorunsuz bir doğum gerçekleştirdim ve bir oğlum oldu. Doğumdan sonra tekrardan okulla iletişime geçtim ancak umursanmadım. Şu anda ağustos ayındayız ve hala maaşlarım ödenmedi” ifadelerini kullandı.

OKUL YETKİLİLERİNDEN YALANLAMA

Kanada Okulları Kurumsal İletişim Koordinatörü Aslı Aktay, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yabancı öğretmenler aslında bu işleri biraz büyütüyorlar. Ödemeler ufak ufak öğretmenlere yapılıyor ki hiçbir öğretmenin neredeyse hiçbir alacağı kalmadı, belki bir aylık ödemesi bile kalmamıştır hiçbir öğretmenin.”