TOKİ, Kanal İstanbul güzergâhına 430 metre mesafede yer alan arazilere 1,1 milyar TL’ye 925 konut, 8 dükkân ve 1 cami inşa edecek. Kanal İstanbul güzergâhına yapılacak yeni konutlar için de peş peşe ihaleler yapılacak.

Kanal’a komşu konutlara 1,1 milyar TL!
Fotoğraf: TOKİ

İsmail ARI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Kanal İstanbul projesi güzergâhına en yakın mahallelerden biri olan Arnavutköy ilçesine bağlı Baklalı Mahallesi’ne yaklaşık bin konut inşa edecek. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, TOKİ 25 Kasım’da “İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, Baklalı Mahallesi 5. Etap 925 Konut, 8 Dükkân ve 1 Cami İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” adı altında bir ihale düzenledi.

İhaleyi 1 milyar 143 milyon TL teklif veren Gürtaş Yapı Endüstri Şirketi’nin aldığı öğrenildi. Projenin henüz onaylanmayan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporunda ise konut projesinin Kanal İstanbul’a olan yakınlığı şu şekilde anlatıldı: “Proje alanın doğu yönünde kuş uçuşu 430 metre mesafede Kanal İstanbul geçmektedir. Ayrıca proje alanına 4 kilometre mesafede İstanbul Havalimanı bulunmaktadır. En yakın yerleşim birimi ise proje alanının kuzey yönünde kuş uçuşu 63 metre mesafede bulunmaktadır.”

Ayrıca TOKİ’nin yine Baklalı Mahallesi’ne 621 konut ve 10 dükkân projesi için 5 Aralık, 844 konut 10 dükkân ve bir caminin yer aldığı projesi için de 9 Aralık tarihinde ihale düzenleyeceği açıklandı. TOKİ, Kanal İstanbul bölgesine yapacağı birçok konut projesini de geçen aylarda peş peşe iptal etmişti. İhalelerin bütçe yetersizliği nedeniyle iptal edildiği ifade edilmişti.

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da geçen aylarda Kanal İstanbul projesinin maliyetine dair bir açıklama yapmıştı. Bakan Karaismailoğlu, 15 milyar dolara mâl olacağı ifade edilen Kanal İstanbul’un maliyetinin 20 milyar dolara yükseldiğini ifade etmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da 2019 yılında yaptığı açıklamada, "Kanal İstanbul’un bir cinayet projesi" olduğu vurgulayarak, Kanal İstanbul bölgesinde sadece 2011 ile 2019 yılları arasında 30 milyon metrekare büyüklüğündeki arazinin el değiştirdiğini açıklamıştı.