Küçükçekmece Tarihi Mimar Sinan Köprüsü'nde buluşan çok sayıda yurttaş, İstanbul'u yok edecek olan ve yıkıcı etkisi Karadeniz'in komşu ülkelerine kadar ulaşacak olan Kanal İstanbul Projesi'ne karşı açıklama yaptı. Yaşam savunucuları iktidara seslendi ve "Kanal'ı yaptırmayacağız Yenişehir'i kurdurmayacağız" dedi.

Kanal’ı yaptırmayacağız, Yenişehir’i kurdurmayacağız

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu'nun çağrısıyla, "Kanal'ı yaptırmayacağız Yenişehir'i kurdurmayacağız" şiarıyla Küçükçekmece Tarihi Mimar Sinan Köprüsü üzerinde eylem yapıldı.

Avcılar'da bisikletlerle bir araya gelen Koordinasyon üyeleri üzerlerinde "Ya Kanal Ya İstanbul" önlükleriyle Küçükçekmece'ye kadar pedal çevirdiler. Köprü üzerinde, "Kanal'ı yaptırmayacağız Yenişehir'i kurdurmayacağız" ve "El ele" yazılı pankartlar açıldı, iktidarın sermaye odaklı rant ve talan politikalarını teşhir eden dövizler taşındı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde yapılan eylemde, iktidarın tüm saldırılarına karşı ülkenin her yerinde direnen yaşam alanı savunucuları selamlandı.

'PROJE MAFYA, YANDAŞLAR VE BÜYÜK ŞİRKETLERİN SERMAYESİ İÇİN'

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu adına Deniz Öztürk basın metnini okudu. "Kanal'ı yaptırmayacağız Yenişehir'i kurdurmayacağız" diyen Öztürk, Kanal İstanbul Projesi'nin hikayesini hatırlattı.

Bir avuç yandaş, sermaye ve mafyanın sermayesine sermaye katmak için projenin gerçekleşeceğini vurgulayan Öztürk, projede inat edenlerin sadece kendi bekaları için ısrarcı olduğunu söyledi. Mafya, yandaşlar ve büyük sermayenin halkın büyük emekle ayakta tutmaya çalıştığı tarım alanlarını mafyatik yöntemlerle gasp ettiğini söyleyen Öztürk, "Doğa cinayetleri için ülkenin her yerinde saldırıyorlar. O hale geldi ki yandaş şirketlerinin koruyuculuğunu yapanlar, jandarmaya İkizdere'de kadınları yerlerde sürükletiyor, Van'da halka ateş açtırıyorlar" dedi.

'BİR AVUÇ ZENGİN İÇİN YENİ ŞEHİR İNŞA EDİYORLAR'

Kanalın maliyetinin 172 milyar TL'nin üzerinde olduğunun altını çizen Öztürk, halk açlıktan kırılırken, deprem kapıdayken şirketlere milyarlarca dolar vaat edildiğini söyledi. "Bir avuç zengin için yeni bir şehir inşa etmek istiyorlar" diye vurgulayan Öztürk, projenin sadece İstanbul'a değil tüm canlı yaşamına karşı açılmış bir savaş olduğunu belirtti.

Müsilaj kriziyle Marmara Denizi'nin can çekiştiğine dikkat çeken Öztürk, projeyle Kuzey Ormanları'nın tamamen yok olacağını belirtti. 136 milyon metre kareyi yok edecek olan Kanal İstanbul Projesi'nin çok sayıda tarihi izin de silineceğini belirtti.

Öztürk, "Bu projeden vazgeçin. Bilimle halkla inatlaşılmaz. İlan ediyoruz vazgeçmediğiniz durumda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlı biçimde mücadele etmeye devam ediyoruz. İstanbul'u seviyoruz, kanalı istemiyoruz" diye vurguladı.

Eylem, "Ormanlar, denizler, sermaye değiller", "Kanal değil insanca yaşam", "Sana kanal yaptırmayacağız" sloganlarıyla, alkışlarıyla sona erdi.