Kanal’ın çimentosu için Karadeniz’e liman projesi

Oktay EVSEN

Kanal İstanbul'un Karadeniz girişine çok yakında bir noktada dikkatleri çeken bir liman projesi hayata geçirilmek isteniyor. YD Madencilik Anonim Şirketi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, “Çiftalan Marmara Çimento Limanı” projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptı. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre limanın maliyeti 72 milyon TL olacak. Diğer yandan proje 8 bin 347 metrekarelik alana yapılacak. Limana 200 metre boyundaki iki gemi yanaşabilecek.

ÇED dosyasında liman projesinin amaçları arasında Kanal İstanbul’un çimento ihtiyacına da vurgu yapıldı. Dosyada, “İlerleyen yıllarda hızlı bir şekilde yapılması düşünülen ‘Kanal İstanbul ve kentsel dönüşüm’ projelerinin, liman projesinin bitmesinden önce başlayacağı nedeniyle yoğun çimento taleplerinin aşırı miktarda artacağı ortadadır” İfadeleri yer aldı. Önceki gün de projenin halkın katılım toplantısı düzenlendi. Toplantıya bölge halkı, Eyüpsultan Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri, Kuzey Ormanları Savunması ve çevre dernekleri katıldı. BirGün’e konuşan Eyüpsultan Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Gülsüm Polat, ÇED toplantısında yetkililerin soruları cevapsız bıraktığını söyledi.

Polat, “Bakanlık yetkililerinden yeterli, istediğimiz gibi bir cevap alamadık, genel bilgiler verildi. Buradaki köylülerle görüştüğümüzde çevre derneklerinin bu konudaki öngörüsü, gelecek olan çimentonun tamamen Kanal İstanbul imarında kullanılacağı yönünde. Biz tabii itirazlarımızı yaptık. Limanın Eyüpsultan bölgesinde yapılacak olmasına rağmen Eyüpsultan Belediyesi’nden kimse yoktu” dye konuştu.

YUMURTA BIRAKMA ALANI

Liman inşasının bölgeye verebilecek zararlarını da aktaran Polat, “ÇED dosyasında hiçbir zararı olmadığı yazıyor ancak bölgede deniz canlılarıyla ilgili yumurta bırakma bölgesi olduğu toplantıda söylendi. Orada mevcut köy yolu kullanılmayacak, yeni bir yol açılacak. Hava kirliliği, deniz kirliliğine neden olacak hiçbir şeyin olmadığı söyleniyor, onlarca soru sorduk hiçbirine cevap alamadık. Madem hiçbir zararı yok, buradaki köy sakinleri neden isyanda? Oraya gelen çimentonun taşınmasıyla ilgili hava kirliliğine, deniz kirliliğine, kıyı kirliliğine olabilecek zararları var. Zaten bölge maden ocaklarından dolayı sıkıntılı. Ayrıca orası Türkiye’nin en büyük manda nüfusuna sahip bölgelerinden biri” dedi.